Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 07.07.2015.
13:42
Srna A

Bild: Grci, platite deo duga i idite iz evrozone

Nemačka kancelarka Angela Merkel predložiće da Grčkoj bude oprošten deo duga i da Atina napusti evrozonu, objavio je nemački Bild.

Reuters
Narednih dana čućemo šta tačno Merkelova ima da ponudi: Aleksis Cipras i Angela Merkel

List navodi da neće biti novog paketa finansijske pomoći Grčkoj, odnosno da Nemci više ne žele da učestvuju ni u kakvim novim kreditnim sistemima za Atinu.

Bild piše da je Merkelova spremna da ponudi oprošaj dela duga i da pozove Evropsku uniju da pomogne Grcima kroz humanitarne donacije, a u obnovi ekonomije Atina će imati na raspolaganju evropske fondove.

Demohrišćansko "ne"

Nemački mediji pišu da će Merkelova, ako bude želela da krene u novu akciju spasavanja Grčke, morati da računa na otpor u redovima svojih demohrišćana u Bundestagu. Istankuti demohrišćani su se, jasno izjasnili protiv trećeg paketa pomoći Grčkoj.

Kako se nagađa, Merkelova smatra da bi grčki povratak na drahmu dugoročno bio isplativ, s obzirom da bi slabija valuta značila lakši izvoz grčke robe i veći broj turista, što bi dovelo do novih radnih mesta.

Mediji su već najavili da bi grčki premijer Aleksis Cipras na sastanku šefova evrozone mogao da predstavi novi predlog za rešavanje grčke krize. Taj predlog, navodno, uključuje zahtev da se Grčkoj otpiše 30 odsto duga, pošto su Grci odbacili predlog međunarodnih kreditora na referendumu.

Međutim, grčki dnevnik Katimerini navodi da se od 18 premijera evrozone čak njih16 protivi otpisu dugova. Oni žele da Grčka bude izbačena iz monetarne unije.

Najbliže saveznike Cipras bi mogao da pronađe u premijerima Francuske i Italije Manuelu Valsu i Mateu Renciju, koji i dalje žele da se postigne dogovor, čak i ako to uključuje otpis dugova.

U Briselu se u utorak popodne održava vanredni samit lidera 19 zemalja evrozone, pošto su Grci u nedelju na referendumu rekli "ne" merama štednje koje su od njih zahtevali kreditori.

Samit je sazvao predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, a njegovo održavanje su inicirali francuski predsednik Fransoa Oland i Merkelova. Rezultati grčkog referenduma moraju se prihvatiti, složili su se Oland i Merkelova.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.07.2015. 13:59
кам ги паре од бомбардовања немци. кам ги паре од стрељање немци. кам ги паре од окупациу немци. ви сте лопови немци. ви сте НАТО немци. ви радите за АМЕРИКУ немци. ви имате исти газду ко ја наивећи издаица на све издаице слободан милошевић.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online