Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 03.07.2015.
17:26 >> 18:33h
Tanjug A

Cipras: Grci, glasajte protiv predloga kreditora

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je svoje sunarodnike da na referendumu glasaju protiv predloga stranih kreditora o finansijskom spasavanju Grčke, poručio da se o članstvu te zemlje u evrozoni ne odlučuje u nedelju i naglasio da je Grčkoj nesumnjivo mesto u Evropi.

Tanjug/AP
"Grčkoj je mesto u Evropi, ali..."

On je u televizijskom obraćanju naciji poslednjeg dana kampanje uoči referenduma zakazanog za nedelju, rekao da analiza Međunarodnog monetarnog fonda, prema kojoj je grčki dug neizdrživ, opravdava odluku njegove vlade da odbije paket pomoći stranih kreditora koji ne uključuje otpis duga, prenosi Rojters.

- Juče se dogodilo nešto što ima veliki politički značaj. MMF je objavio izveštaj o grčkoj ekonomiji koji predstavlja veliku pobedu grčke vlade pošto potvrđuje ono što je očigledno - da je grčki dug neizdrživ - istakao je Cipras. On je zatražio da dug njegove zemlje bude smanjen za 30 odsto i da joj bude odobren grejs period od 20 godina, navodi AFP

Vrhovni sud odobrio održavanje referenduma (iako ne ispunjava standarde)

Vrhovni sud Grčke je odbacio tužbu dva grčka građana protiv referenduma o paketu pomoći međunarodnih kreditora, čime se otvara put da taj referendum bude održan kako je i planirano, u nedelju 5. jula, objavili su grčki mediji.

Predsedavajući sudija grčkog Vrhovnog suda Nikolaos Sakelariju je na izricanju sudske odluke objavio:

- Zahtev je odbijen. Referendum će biti održan - preneo je Rojters.

Žalbu na održavanje referenduma su uložili jedan advokat i jedan inženjer, tvrdeći da je referendum neustavan, jer se tiče fiskalnih pitanja, a sazvan je samo nedelju dana pre glasanja.

Prethodno je i Savet Evrope, vrhovna evropska institucija za ljudska prava, u ponedeljak saopštio kako referendum u Grčkoj ne ispunjava međunarodne standarde. Šef SE Torbjorn Jagland je rekao da, prema međunarodnim standardima, referendum mora biti najavljen najmanje dve nedelje uoči održavanja da bi se obezbedilo dovoljno vremena za diskusiju, da bi se jasno pitanje predočilo narodu i osigurao nadzor međunarodnih posmatrača prilikom glasanja, prenela je agencija AP.

- Referendum je sazvan u tako kratkom roku, te je to samo po sebi veliki problem, kao i činjenica da su nejasna pitanja koja će se na referendumu naći pred grčkim narodom - rekao je Jagland.

POVEZANE VESTI

Petak 03.07.2015. 18:21
60 % да ће победити "НЕ" а 100% да ће победити "ДА" !!! усрали се грци да ће их избацити из еу, не схватајући да би им то био спас... Ципрасу ни комунистичка партија није дала подршку - а колико ме сећање служи - Ципрас се декларише као комуниста ? У чему је трик ?
Subota 04.07.2015. 06:10
ovaj naucio od Putina da kleci !!! Putin po svetu a Cipras po Atini
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online