Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 02.07.2015.
05:41
N. Jokić - Vesti A

Cipras propustio šansu?

Čudo se nije dogodilo, Grčka nije isplatila ratu od milijardu i po evra MMF-u, a samo nekoliko sati pred isticanje roka u utorak u ponoć, grčki premijer Cipras poslao je pismo predsedniku Evrogrupe tražeći pozajmicu od 29 milijardi evra na dve godine i restrukturiranje duga koje poverioci odbijaju već pet godina iako je svima jasno da Grčka nikada u celini neće moći da vrati sve svoje kredite.

Reuters
Haos u Grčkoj: Ljudi se pitaju o čemu se zapravo izjašnjavaju na referendumu

Evrogrupa, koja okuplja ministre finansija evrozone, do juče popodne, nije objavila svoj odgovor, ali je "tvrdo krilo" (Nemačka, Slovačka, Finska...) dalo do znanja da bi moglo da pristane ukoliko Cipras otkaže referendum zakazan za nedelju. S tim je neformalno vezana i odluka Evropske centralne banke (ECB) da li će nastaviti da snabdeva grčke banke gotovinom.

Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije, predložio je Atini u ponedeljak plan od 35 milijardi evra kreditne pomoći uključujući program ekonomskog rasta, prihvatljive mere štednje i plan restrukturiranja duga. Junkerov uslov za ovu ponudu poverilaca koja prvi put otvara mogućnost procene duga i procene solventnosti Grčke je da Ciprasova vlada odustane od preporuke građanima da zaokruže "ne" na referendumu.

Haos je sada potpun. Grci se pitaju o čemu se izjašnjavaju na referendumu? O, sada nevažećem predlogu poverilaca od prošlog petka koji govori o 12 milijardi evra kreditne pomoći uz drakonske mere štednje i bez odrednica o restrukturiranju duga? Ili o Junkerovom predlogu, vrlo povoljnom?

Ukoliko Grci budu glasali o starom, nevažećem predlogu - sve je besmisleno. Junker je već poručio da će "ne" značiti "ne" EU. Šta će biti ako pobedi "ne", a šta će biti ako pobedi "da", pitaju se Grci.

Mnogi pitaju zašto se ne organizuje referendum o novom predlogu, kako je to najavljivao ministar Varufakis predviđajući prošle subote da bi vlada mogla građanima da preporuči da podrže predlog poverilaca ukoliko ovi daju poboljšanu verziju? Drugi opet pitaju zašto se referendum prosto ne otkaže - obzirom da su poverioci napustili ekstremne zahteve i otvorili čak i mogućnost razgovora o restrukturiranju?

Ustav čuva referendum

Došlo je do sukoba u samoj Sirizi jer predsednica grčkog parlamenta Zoa Konstandopulu tvrdi da je parlament raspušten do referenduma u nedelju i da tu sada nema nikakvih izmena. Njen ključni argument je slovo ustava kojeg se ona navodno drži "šta god da bude". Ko će i kako preseći ovaj Gordijev čvor - niko ne može da odgovori tim pre što su izgleda i Grci i potražioci izgubili kontrolu nad avionom za čije su se upravljanje međusobno otimali i svađali.

Juče popodne sve je govorilo da je Atina u ovoj teškoj partiji šaha sa poveriocima dobro vodila svoju strategiju sve do finiša. Sada se Ciprasova ekipa nenadano našla u poziciji da ne može da povuče odlučujući dobar potez i prihvati teško izvojevanu dobru ponudu poverilaca - Evropske centralne banke, MMF i Evropske komisije.

 

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.07.2015. 06:12
Sansa postoji . Grcka=Rusija
Četvrtak 02.07.2015. 06:26
Oko 60 % Nemaca bi kako sutra izbacilo Grcku iz Evrozone ..... a Mekel se oduvek vinovala istrazivanju javnog mjenja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online