Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 30.06.2015.
09:28
Tanjug A

Cipras: Grčka nema pare da plati dug

Grčki premijer Aleksis Ciprasa jasno je stavio do znanja da Atina nema za otplatu 1,6 milijadi evra duga Međunarodnom monetranom fondu (MMF) poslednjeg dana trajanja program za spasavanje Grčke. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je Ciprasu da vidi volju među državama članicama da pristanu na Ciprasov zahtev za produženje kredita za pomoć.

Reuters
Grčki premijer čela poslednje minute da se situacija reši. Para za dug nema

Razgovori između grčke levičarska vlade i njenih kreditora Evropske unije, Evropska centralna banka i MMF prekinuti su prošle nedelje pošto je Cipras rekao da će dogovor staviti za izjašnjavanje na referendumu.

U nameri da "smiri živce stranim poveriocima" Cipras je u ponedeljak ostavio "otvorena vrata za pregovore", rekavši da će referendum 5. jula o poslednjem predlogu poverilaca "gotovina u zamenu za planiranu reformu" omogućiti Atini "jače oružje" u borbi za dogovor oko duga.

Međutim, premijer je jasno stavio do znanja da Grčka neće biti u stanju da nabavi 1,6 milijardi evra i plati MMF danas, kada ističe krajnji rok za otplatu rate duga.

- Kako je moguće da poverioci čekaju isplatu MMF-a kada su naše banke ugušene - rekao je kasno sinoć Cipras u intervjuu ERT televiziji.

Predsednik EP Donald Tusk poslao je Ciprasu pismo u kojem mu je jasno rekao da produženja roka za otplatu duga neće biti.

"Posle konsultacije sa liderima, a u odsustvu novih elemenata, nisam uočio spremnost da se postupi suprotno pozicijama koje su ministri finansija izrazili na sastanku 27. jula", piše u Tuskovom pismu, poslatom u odgovor na Cipraasov zahtev da se kreditiranje Grčke produži za još mesec dana.

Ovo pisnmo odslikava zbijanje redova lidera EU pošto je Cipras zakazao referendum o ponudi kreditora "keš za reforme", podstičuće Grke da tu ponudu odbace.

"Nažalost, vaša vlada je napustila pregovore o programu pomoći", rekao je on i istakao da posle isteka dosadašnjeg programa pomoći sutra Grčka može da zatraži novu pomoć.

"U Evropi vrata za pregovore ostaju uvek otvorena u duhu solidarnosti i odgovornosti", zaključio je Tusk u pismu Ciprasu. 

Lideri EU, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel, francuskog predsednika Fransoa Olanda i italijanskog premijera Mateo Rencija, iznenadila je Ciprasova najava referenduma narednog vikenda. Oni su upozorili da bi narodni plebiscit mogao zapravo da bude izjašnjavanje da li Grcka ostaje u evrozoni.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.06.2015. 11:07
samo vi dostojanstveno izađite iz gubitaške kombinatorike zvane eU..vama je mesto sa druge strane
Utorak 30.06.2015. 10:16
Ne dajte im nista! Nek vam plate ratnu ostetu fashisti!
Utorak 30.06.2015. 14:58
Niko njih nece , a najmanje Rusija !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online