Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.06.2015.
07:39
N. Jokić - Vesti A

Brisel za dogovor u poslednji čas

Banke u Grčkoj juče nisu otvorile vrata posle odluke vlade, donete u nedelju uveče, da uvede kontrolu kapitala i ograniči mogućnost podizanja gotovine sa računa na svega 60 do najviše 100 evra.

Reuters
Otkud osmesi: Oland, Merkelova i Cipras na pregovorima

U isto vreme, EU je preko francuskog predsednika Olanda i nemačke kancelarke Merkel ponudila Atini da nastavi pregovore. Evropska komisija sada tvrdi da je grčka vlada jednostrano napustila pregovarački sto u Briselu i odbila ponudu oko dogovora o grčkim reformama u kojoj se nalazilo i ono što Atina po svaku cenu traži - a to je celokupna procena duga i procena mogućnosti Grčke da ga otplati, a to podrazumeva i plan reprogramiranja kredita.

Na ivici ambisa

Iako su evropski lideri (Merkelova i Oland) juče poručivali finansijskim tržištima da nema razloga za paniku, jasno je da su svojom nepopustljivošću i petogodišnjim odbijanjem da reprogramiraju dug, doveli EU na ivicu ambisa. Finansijska propast Grčke bila bi tragična za već iscrpljeni grčki narod, ali bi bila i zvono koje bi označilo početak kraja evrozone i političkog projekta EU.

Grčka vlada se, međutim, raspisavši referendum pozvala na drugu verziju ponude - onu koja ne sadrži odrednice o globalnoj proceni kredita.

O čemu će Grci 5. jula na referendumu glasati - niko trenutno ne zna. Nije isključena ni mogućnost da poverioci EU i MMF - ponude izmenjen predlog dogovora Grcima, da ga vlada u Atini prihvati i onda preporuči građanima da za njega glasaju.

"Referenduma će u svakom slučaju biti", rekao je u subotu ministar finansija Varufakis ostavljajući otvorenom i ovu mogućnost.

Posle prve reakcije šefa Evrogrupe Dijselbloma, koja je izražavala i bes i paniku zbog odluke Atine da raspiše referendum, evropski lideri su se sabrali i spustili loptu.

I Evropska komisija i evrogrupa i MMF, kao i francuski predsednik Oland, pozvali su Grčku da se vrati za pregovarački sto.

Učinio je to indirektno i Mario Dragi, predsednik Evropske centralne banke, iznenadivši mnoge finansijske prognozere, kada je u nedelju objavio da će ta banka nastaviti da snabdeva grčke banke gotovinom.

Juče je ECB korigovala ovu odluku izjavivši da će do srede snabdevati Grčku novcem u visini istoj kao i ranije - oko 86 milijardi evra. To otvara mogućnost da pre referenduma - ipak dođe do novog dogovora.

ECB donela je ovu odluku odluku znajući da sve dok Grčka dobija injekcije gotovine, nema opasnosti da bankrotira, niti da dođe do rušenja finansijskog sistema Grčke, niti do prenošenja "zaraze" na druge zemlje.

Pokazalo se da su predsednik (ECB) Mario Dragi i Savet guvernera te banke odoleli pritisku Nemačke koja podržava tezu svog ministra Šojblea da treba zatvoriti dotok gotovine Grčkoj jer je evrozona obezbeđena od rizika.

 

 

 

POVEZANE VESTI

Utorak 30.06.2015. 07:55
Brisel za dogovor ? "Mnogo su me iznenadili". Prava stvar za Grčku da ne pristane na nikakav "dogovor" jer svako pristajanje vodi Grčku u ambis samo odlaže datum potpunog propadanja . EU razbojnici gledaju kako još više da opljačkaju Grčku jer njih osim pljačke i uništavanja malih naroda ništa drugo i ne zanima .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online