Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.06.2015.
10:51 >> 11:41h
Tanjug A

"Izlazak Grčke iz evrozone gotovo neizbežan". Parlament ZA referendum

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling izjavio je da je izlazak Grčke iz zone evra (Greksit) sada izgleda gotovo neizbežno.

Reuters
Narod će odlučiti 5. jula

- Posledice za zemlje evra nisu ni približno tako loše kao za Grčku. Jasno je da jedna zemlja ne može pod bilo kojim okolnostima da ucenjuje Evropsku komisiju i zemlje evra - rekao je Šeling za austrijski list Die Prese.

Šeling je primetio da bi to bilo moguće samo ukoliko Atina prvo zatraži da napusti Evropsku uniju, a druge zemlje Unije se slože sa takvim zahtevom.

Atina je zakazala referendum za sledeću nedelju, 5. jula kada će Grci sa pravom glasa moći da odluče da li Grčka treba da prihvati nove, strože uslove stranih poverilaca kojima se "sama Grčka vlada protivi", prenela je agencija Rojters.

Grčki parlament podržao je inicijativu premijera Aleksisa Ciprasa za raspisivanje referenduma. Odobrilo ga je 179 od ukupno 300 poslanika grčkog parlamenta.

Poslanici iz redova većinske radikalne partije levice Siriza i njihovi saveznici partije Nezavisnih Grka (ANEL) glasali su za referendum, kao i ekstremna desnica Zlatna Zora, dok su konzervativci iz Nove demokratije i socijalisti Pasoka bili protiv, isto kao i poslanici iz redova Komunističke partije i partije centra To Potami, prenela je agencija AFP.

Odluka parlamenta kasno sinoć u korist referenduma bila je, prema oceni AFP, šok koji je ranije najavio premijer Aleksis Cipras pošto je njegova vlada odbacila poslednji aranžman međunarodnih kreditora rekavši da uključuju dodatne mere štednje koje bi uzrokovale "poniženje grčkog naroda".

- Poštovaćemo rezultat. Mi ćemo braniti demokratiju, narodni suverenitet i temeljne vrednosti Evrope -  rekao je Cipras poslanicima.

Francuska poziva Grčku da se vrati pregovorima

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da postoji "realni rizik" da Grčka napusti evrozonu ukoliko grčki narod na referendumu glasa protiv predloženog dogovora Evropske unije o dugu i pozvao Atinu da se vrati za pregovarački sto.

Reuters
Glava ga zabolela zbog Grčke: Vals

- Kada pitate ljude (glasače) da odluče, da ostvare svoja demokratsko pravo, to ne bi trebalo da bude kritikovano. Očigledno je da, ukoliko bude negativan odgovor, postoji realan rizik da napuste evrozonu - rekao je Vals za novi televizijski kanala iTELE.

Ipak, Vals je pozvao grčke zvaničnike da se "vrate za pregovarački sto" pošto je Atina prekinula pregovore u pokušaju da se spase grčka prezadužena privreda.

- I dalje verujem da je dogovor još uvek moguć i pozivam grčku vladu da se vrati za pregovarački sto - rekao je francuski premijer, prenela je agencija AFP.

Vals je naveo da Evropska centralna banka ne bi trebalo da otkaže  podršku grčkim banaka, čak i ako Grčka propusti krajnji rok za otplate dugova, 30. juna jer ne može da izađe u susret stranim poveriocima.

- Evropska centralna banka je nezavisna. Mislim da ne može da otkaže podršku Grcima. Grčki narod je taj koji trpi - rekao je Vals.

Valsove reči su takođe zvučale kao upozorenje grčkim biračima da glas "ne" na predstojećem referendumu o predloženom dogovoru o dugu mogao bi dovesti do odluke o napuštanju evrozone, prenela je agencija Rojters.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online