Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 27.06.2015.
22:42
Tanjug A

Cipras: Biće referenduma, bez obzira na odluke evrogrupe

Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je, u razgovoru s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoa Olandom, da će referendum o predlozima kreditora biti održan 5. jula, bez obzira na odluke evrogrupe.

Reuters
Nema odustajanja: Aleksis Cipras, premijer Grčke

- Kakvu god odluku da donese evrogrupa, Grčki narod će naredne sedmice udahnuti i preživeti - poručio je Cipras Merkelovoj i Olandu.

Cipras je naglasio i da je "demokratija osnovna vrednost u Grčkoj i da će referendum biti održan bez obzira na to šta odluči evrogrupa", saopštio je izvor iz grčke vlade.

Izjava grčkog premijera usledila je pošto su ministri finansija evrozone odbili da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna, pošto je Atina pozvala na referendum o predlozima kreditora.

U međuvremenu, grčki ministar finansija Janis Varufakis, rekao je da se Grčka i dalje bori da postigne dogovor o pomoći s kreditorima iz EU i MMF-a, uprkos odbijanju zahteva za produženje roka.

- U ovom ključnom trenutku i dalje se borimo, do poslednjeg trenutka, da postignemo sporazum - poručio je Varufakis novinarima posle sastanka s kolegama iz evrogrupe.

Ako dogovor bude postignut, rekao je Varufakis, vlada će pozvati građane za glasaju "za" na referendumu o paketu pomoći.

Istovremeno, Evropska centralna banka saopštila je da će održati hitan sastanak svog saveta, s obzirom na to da se čini da Grčka srlja u bankrot. Sastanak će najverovatnije biti održan u nedelju, navodi AFP.

Savet čini šest članova Izvršnog odbora i 19 guvernera zemalja evrozone.

"Sprečićemo zarazu iz Grčke"

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble, rekao je da će evrozona učiniti sve što je u njenoj moći da izbegne "finansijsku zarazu" koja bi mogla da se proširi iz Grčke, pošto su međunarodni kreditori odbili da produže program pomoći Grčkoj posle roka koji ističe 30. juna.

- Učinićemo sve što možemo da se izborimo s mogućom opasnošću od zaraze - rekao je Šojble.

POVEZANE VESTI

Subota 27.06.2015. 23:00
Како ли су само ови Грци успели да опстану неколико хиљада година и да буду колевка цивилизације без ММФ и ЕУ . Како !?
Nedelja 28.06.2015. 11:26
Samlece njega bes Grka koji nisu navikli da ostanu bez novca
Nedelja 28.06.2015. 15:24
Gde su ti Rusi - nasi pravoslavci !? (ista prica kao sa "nasim" Kosovom !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online