Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 27.06.2015.
13:11
Tanjug A

Cipras zakazao referendum: Neka narod odluči o sudbini zemlje

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je u petak veče da će u Grčkoj 5. jula biti održan referendum o tome da li Grčka treba da prihvati ili odbaci predlog međunarodnih kraditora.

AP/ P. G.
Cipras smatra da građani treba da odluče da li će MF i EU da ih ponižavaju

- Ovi predlozi, kojima se krši evropsko pravo i osnovno pravo na rad, jednakost i dostojanstvo, pokazuju da namera nekih od partnera i institucija nije bila održiv sporazum za sve strane, već možda ponižavanje celog jednog naroda - rekao je Cipras tokom obraćanja naciji koje je prenosila televizija.

Grčki premijer je najavio referendum samo nekoliko sati po povratku iz Brisela gde su evropski i kreditori Međunarodnog monetarnog fonda Grčkoj ponudili sporazum koji je grčka Vlada odbacila kao neodgovarajući. Zvanična Atina će zbog održavanja referenduma na nekoliko dana zatražiti produženje roka za vraćanje duga koji ističe 30. juna.

Grci će na referendumu odlučiti da li će prihvatiti uslove koje nude kreditori – MMF, EU i Evropska centralna banka. Ukoliko Grci glasaju protiv predloga, Grčka će najverovatnije izaći iz evrozone, prenosi BBC.

Narod će reći  "ne"

Predstavnik Vlade Nikos Papas rekao je da će narod reći "ne" predlogu kreditora i da je "na pregovaračkom stolu" predlog koji nije u skladu sa "narodnim mandatom i grčkim kretanjem ka rastu".

- Ko god se u ovom trenutku igra ekstremnim scenarijima preuzima istorijsku odgovornost - rekao je Papas.

On je pozvao sve da "stave njihove političke argumente na sto i prestanu se igrati sa bankarskim ulozima ljudi".

Lider stranke Nezavisni Grci i ministar odbrane Panagiotis Kamenos poručuje da Grci treba da ostanu mirni jer banke neće zatvoriti vrata.

- Građani ne treba da budu uplašeni - nema ucene. Banke neće biti zatvorene, bankomati će imati novca. Sve je to preterivanje - rekao je Kamenos, dodajući da najavljeni referendum neće dovesti u pitanje budućnost Grčke u EU.

Prema predlogu kreditora, čiji su delovi procurili u javnost, poverioci su predložili Grčkoj produžetak od pet meseci finansijske pomoći u okviru kojeg paket pomoci od 12 milijardi evra koji bi bio isplaćen u četiri dela, do novembra.

Grčka vlada je potvrdila detalje tog dokumenta, navodeći da predlog predviđa hitnu isplatu 1,8 milijardi evra, uz mere Vlade Grčke koje bi odobrila njena skupština, kako bi država izbegla bankrot u utorak, 30. juna, kada treba da plati ratu duga MMF-u od 1,5 milijardi evra. Ostatak od 12 milijardi evra bi se isplaćivao zavisno od sprovođenja reformi u Grčkoj.

POVEZANE VESTI

Subota 27.06.2015. 14:35
Ја мислио да је народ Грчке пре неког времена већ донео одлуку о томе, кад је изгласао поверење овим "тројанцима" ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online