Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 26.06.2015.
07:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Strujni Majdan u Jerevanu

Masovni protesti u Jermeniji sve više podsećaju na ukrajinski scenario, a sasvim je moguće da iza svega stoje Amerikanci koji krizom upravljaju iz svoje ambasade u jermenskoj prestonici Jerevanu, smatra Igor Morozov, poslanik Gornjeg doma ruskog parlamenta.

Reuters
Policija vodenim topovima razbija demonstracije u Jerevanu

- Jermenija je sada blizu oružanom puču. To će se dogoditi ukoliko predsednik Serž Sargasjan ne nauči lekcije iz ukrajinskih događaja na Majdanu - rekao je Morozov.

Od početka nedelje hiljade ljudi izašle su na ulice protestvujući protiv povećanja cena struje, ali su se prvi skupovi završili okršajima s policijom u kojem je više desetina povređeno na obe strane. Stotine demonstranata je uhapšeno, javlja RT.

Napetosti u Jermeniji već su dobile svoje ime (po uzorku na ukrajinski "evromajdan") "Električni Jerevan", a sada je sve više evropskih država zabrinuto za događaje u toj zemlji.

Masovna hapšenja

Prema navodima policije Jermenije, dosad je uhapšeno 237 osoba, a sedmorica demonstranata i 11 policajaca je povređeno u nemirima. Svi privedeni su istog dana i pušteni da se brane sa slobode.

- I protesti u Ukrajini su počeli kao protivljenje odluci predsednika Viktora Janukoviča da suspenduje pregovore s EU, tako da se ne treba zavaravati da je ovo što se događa samo protest zbog cene truje. Ne treba izgubiti iz vida da je američka ambasada u Jerevanu jedna od najvećih u regionu. Na primer, daleko je veća od ambasade u Iraku, iako je Jermenija veoma mala zemlja - navodi ruski poslanik.

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove ruske Dume Konstantin Kosačov takođe smatra da događaji u Jermeniji podsećaju na "obojene revolucije", aludirajući na velike građanske proteste i padove vlada sredinom prošle decenije u Ukrajini, Gruziji i Kirgiziji.

- Zasad ovo liči na socijalne nemire, ali se ne smemo zavaravati jer su i "obojene revolucije" ovako počinjale. Jermenija nije pošteđena takvog ishoda - kaže Kosačev.

Rusija u svojoj doktrini nacionalne bezbednosti smatra "obojene revolucije" kao jednu od glavnih pretnji za svoju stabilnost, ali i za mir u svetu. U martu je Nikolaj Petrušev, predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost i bivši šef tajne službe rekao da Rusija mora da razvije detaljan plan kako da spreči nasilno rušenje vlasti u Moskvi kroz masovne ulične proteste.

Razlog nemira

Protesti su izbili posle odluke od 17. juna da cena struje poraste između 17 i 22 odsto. Jermenska državna kompanija koja proizvodi struju ima monopol u snabdevanju, ali je i u stoprocentnom vlasništvu ruske državne kompanije Inter RAO na čijem čelu je Igor Sečin, blizak prijatelj Vladimira Putina.

POVEZANE VESTI

Petak 26.06.2015. 08:33
Vasingtonski satanisti piju krv celom covecanstvu,ali i tome se priblizio kraj. Zivela Srbija!!!!!!! Zivela Rusija!!!!!! Zivelo Pravoslavlje!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online