Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.06.2015.
23:21
Danas A

EP odustao od rezolucije o Srebrenici zbog hrvatskih poslanika?

Evropski parlament najverovatnije će povući odluku da se u dnevni red plenarnog zasedanja u julu uvrsti predlog rezolucije o Srebrenici.

Reuters
U EP ne žele da se ponovi situacija kada je usvajan rezolucija o Vojislavu Šešelju

Rezolucijom su se institucije EU pozivale da učine sve da se takav zločin više nikada ne ponovi, saznaje “Danas” nezvanično od izvora u EP.

Kako preciziraju sagovornici “Danasa”, preovladao je stav da bi takva rezolucija "bila previše problematična zbog hrvatskih poslanika u EP".

- Niko ne želi da se ponovi slučaj od prošle jeseni, kada je doneta rezolucija o Vojislavu Šešelju, što je izazvalo probleme. Procenjeno je, dakle, da rezolucija o Srebrenici sada ne bi bilo ugodna ni za jednu stranu, iako je, svakako, takav dokument potreban - ističu izvori u EP.

 


Sagovornici “Danasa” najavljuju da će dvadesetogodišnjica genocida u Srebrenici biti obeležena tokom plenarnog zasedanja u Strazburu od 6. do 9. jula. U tom kontekstu, ističu da je planirano da predsednik EP Martin Šulc održi govor, kao i da poslanici doniraju novac udruženju "Majke Srebrenice".

Kako saznaje “Danas”, deo sadržaja organizuje se na inicijativu poslanice Tanje Fajon. Ona će se, takođe, 10. jula pridružiti poslednjoj deonici "Marša mira", a dan kasnije će prisustvovati komemoraciji u Srebrenici.

Pojedini mediji su prethodnih dana objavili da se u nacrtu rezolucije EP konstatovalo da je Vojska Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića nakon zauzimanja Srebrenice u julu 1995. streljala više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka, dok je oko 30.000 žena i dece proterano u akciji etničkog čišćenja. U tekstu je naglašeno da Evropski savet, Komisija i zemlje članice EU "moraju da učine sve da se takav zločin nikada ne ponovi, a da prevencija genocida treba da bude među prioritetima evropske politike".

Nacrt rezolucije je isticao i značaj politike pomirenja i ukazivao na važnu ulogu koju u tome imaju verske institucije, mediji i obrazovni sistem. Inicijator predloga rezolucije bio je hrvatski poslanik Ivan Jakovčič, a usvojila ga je Alijansa evropskih liberala i demokrata (ALDE), treća po snazi grupa u EP.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da će RS preko ruskih instanci u Savetu bezbednosti UN izraziti nezadovoljstvo zbog rezolucije o Srebrenici, koju priprema Velika Britanija, preneli su banjalučki mediji. Prema Dodikovim rečima, svi očekuju da će takva rezolucija "dodatno ocrniti i staviti u nezavidan položaj i srpski narod i Republiku Srpsku".

Išao ili ne išao u Srebrenicu, to će biti odluka Srbije, a ne odluka SAD, Velike Britanije, Rusije ili bilo čija druga, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić i dodao da još nije odlučio da li će ići na obeležavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici i da to zavisi od bezbroj faktora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online