Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 30.05.2015.
05:17
D. Lj. Joksić - Vesti A

Odbrana Baltika bez Makedonije

Pripadnici makedonske armije neće učestvovati u najvećoj godišnjoj vojnoj vežbi NATO-a, čiji je cilj ovoga puta da se uvere baltičke zemlje - Letonija, Estonija i Litvanija, kao i Poljska - da je Alijansa sa njima, jer je NATO zabrinut za svoju bezbednost posle ruskih manevara na granici s Ukrajinom.

Tanjug/AP
Vlast u Skoplju odbila poziv za vojnu vežbu NATO protiv Rusije

- Vojska Makedonije neće učestvovati u održavanju ovogodišnje vojne vežbe Zajedničko rešenje 4 u organizaciji SAD i Nemačke, već će prema planu uzeti učešće u u vežbi Zajedničko rešenje 6 i Ukršteni mačevi 16, koji su takođe u organizaciji Evropskih snaga i SAD - ističu u Ministarstvu odbrane Makedonije, ali bez objašnjenja da li je to zbog trenutne političko-bezbednosne situacije u državi.

Na američkom poligonu u Hohenfelsu, u Nemačkoj, u toku je najveća godišnja vojna vežba NATO-a, na kojoj učestvuje 4.700 vojnika iz 13 zemalja članica Alijanse i tri partnerske zemlje (Srbija, Crna Gora i Moldavija).

Vežba je počela 18. maja i trajaće do 6. juna, a da bi simulacija vežbe za odbranu od Rusije bila što realnija, kao mete se koriste pravi ruski tenkovi i druga ruska vojna tehnika.

U sklopu vežbe je planirana i zajednička borba u uslovima protiv delovanja buntovnika, borba protiv improvizovanih eksplozivnih naprava i vežba zajedničkog dejstvovanja svih vrsta naoružanja koje poseduje NATO.

- Ovo je poruka Rusiji. Na Samitu NATO-a u Velsu 28 zemalja se saglasilo da je ruska okupacija Krima protivzakonita i da je u 21. veku neprihvatljivo da se silom menjaju granice. Kao Savez moramo da budemo sigurni da smo spremni da se zajednički borimo i suprotstavimo agresiji - izjavio je američki general Ben Hodžis najavljujući vojnu vežbu NATO-a.

Zveckanje oružjem

Ovo je deo serije vežbi armije SAD. One se održavaju dva puta godišnje, a njima je predviđeno da se učesnici obuče da funkcionišu zajedno u multietničkim i integrisanim sredinama da budu fleksibilniji, agilniji i da mogu što bolje da deluju zajedno sa saveznicima i partnerima u regionu, navodi se u zvaničnom saopštenju Alijanse.

Zato je američka vojska u okviru dela operacije "Atlantic Resolve" (Atlantska odlučnost) planirala da razmesti 150 tenkova i druga oklopna vozila u više evropskih država radi pomoći protiv eventualne ruske agresije.


 

POVEZANE VESTI

Subota 30.05.2015. 08:42
Напад је најбоља одбрана . САД и НАТО оптужују Москву да жели да окупира балтичке државе што је чиста лаж .Путин ни у сну неће напасти балтичке државе јер у тим државама живи преко 25% Руса .Путин жели добросуседске односе са свим државама света.Путин се бори за ПРАВДУ а НАТО жели убиства невиних људи и децу .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online