Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 23.05.2015.
14:29
informer, Srna A

Upozorenje: Rusija će biti oštra ako Kijev ne vrati dugove!

Rusija će zauzeti strog stav ako Ukrajina odluči da ne plati dugove prema Moskvi u skladu sa ranije postignutim sporazumom, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev u intervjuu koji je emitovan na ruskoj televiziji.

Reuters
Medvedev: Duguju nam tri milijarde dolara. Tužićemo ih ako nam ne vrate pozajmljeni novac

Rusija je kritikovala novi ukrajinski zakon kojim je omogućen moratorijum na plaćanje stranih dugova i zapretila da će tužiti Ukrajinu ako ne vrati tri milijarde dolara koje joj je Rusija pozajmila 2013. Medvedev je u današnjem intervjuu rekao da je taj zakon kontradiktoran.

- Oni verovatno misle na privatne dugove, ali, istovremeno, nagoveštavaju da nisu spremni da vrate dugove koje je napravila vlada bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča. Ako je zakon formulisan na ovaj način to bi nesumnjivo značilo da Ukrajina neće vratiti dug... U tom slučaju bismo zauzeli najoštriji mogući stav i branili bismo svoje nacionalne interese - kazao je Medvedev, preneo je Rojters.

On je, takođe, kazao da Rusija nije "ravnodušna" ni prema ukrajinskim dugovima privatnim ruskim kreditorima, jer se radi o velikom broju dugova prema bankama koje su u vlasništvu države.

- Mi ćemo naplatiti dugove. Banke će upotrebiti sve postojeće instrumente uključujući, naravno, pravosudne procedure - istakao je ruski premijer.

Kijev traži nižu cenu za ruski gas do kraja 2015.

Ukrajina je tražila od Rusije da do kraja godine produži popust na cenu ruskog gasa, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

- Oni su to davno tražili. Ukrajina traži da popust važi do kraja godine - rekao je Novak.

Krajem oktobra Rusija i Ukrajina su uz posredstvo Evropske komisije usvojile zimski gasni paket, koji je istekao 31. marta. Prema tom paketu, Rusija je isporučivala gas Ukrajini po nižoj ceni, pod uslovom da plati avans i da delimično plati dug ukrajinske kompanije "„Naftogas" koji se meri milijardama.

Kompanije "Gasprom" i „Naftogas" su 1. aprila potpisali dodatni sporazum o isporukama gasa Ukrajini u drugom kvartalu.

Cena ruskog gasa za Ukrajinu u drugom kvartalu uz popust iznosi 247,18 dolara za hiljadu metara kubnih.

POVEZANE VESTI

Subota 23.05.2015. 14:47
Ko ne plati na mostu platice na cupriji! Ukrajinski nac isti nemaju novca ali imaju teritorije koje ce im Rusija oduzeti kao kompenzaciju za nevidjeni bezobrazluk i neodgovornost!!
Subota 23.05.2015. 17:00
Naajjebbbite im se mile majjke!!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online