Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.05.2015.
06:51
Lj. Ivanović - Vesti A

Vazdušni udari na imigrante

Zemlje članice Evropske unije počele su rad na strategiji zaustavljanja masovnog priliva imigranata u Evropu, pre svega na njene obale u Italiji, Španiji i Grčkoj. Nacrt plana je za neke bio šokantan jer podrazumeva gađanje projektilima brodova koji prevoze imigrante! Takođe, na meti vojnih vazduhoplova zemalja EU biće i centri za prikupljanje imigranata u Libiji.

Tanjug/AP
Fotografija koja je obišla svet: Grčevita borba za život žene koja je preživela brodolom kod grčkog ostrva Rodosa. Ona je pokušala da pobegne iz Eritreje, a većina njenih sapatnika i sunarodnika sa broda je nestala u talasima Egejskog mora

Štaviše, evropske države će danas u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražiti mandat i za intervenciju u teritorijalnim vodama Libije. Pisanje nacrta rezolucije poveren je Velikoj Britaniji koja ima mandat Brisela za taj posao.

Operativna komanda vazdušnih udara i pomorskih operacija bila bi poverena Italiji, a učešće bi uzelo još 10 država EU. Zasad nije odlučeno da li će biti zatražena asistencija NATO, ali ni to nije isključeno.

Grupisanje snaga

Zasad se zna da će u lovu na trafikante učestvovati Velika Britanija, Francuska, Španija i Italija. Svih 28 država EU podržava akciju, a veruje se da će se i vojno još neke zemlje uključiti.

Plan za napad na mrežu trafikanata i brodove će danas u UN braniti i Federika Mogerini, šefica diplomatije EU i ona će pojasniti na šta se tačno misli da se kaže "uništiti poslovni model trgovaca ljudima" tako što će ciljati njihove brodove koji nedeljno u Evropu prebacuju desetine i stotine imigranata uglavnom i u podsaharske Afrike i sa Bliskog istoka koji se svakodnevno upućuju na kratko, ali vrlo rizično putovanje od libijskih obala do Italije.

Kako se nedavno vratila iz Pekinga, Mogerinijeva veruje da Kina neće u Savetu bezbednosti blokirati evropski plan, a viši zvaničnici uključeni u izradu strategije veruju da ni Rusija neće imati ništa protiv, uprkos aktuelnom sukobu sa Zapadom oko građanskog rata u Ukrajini.

Već je britanski ratni brod HMS Balvark stacioniran na Malti odakle će identifikovati mete i tražiti od komande u Rimu odobrenje za uništenje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.05.2015. 07:35
Ako je ovo tacna informacija znaci da je djavo odnio salu. Inkvizicija treceg rajha na djelu.
Ponedeljak 11.05.2015. 08:20
Nisu hteli da slušaju pukovnika Gadafija kada je govorio da će Evropa postati crna. Sada sprovode evro-naci ideje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online