Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 09.05.2015.
09:26
Tanjug A

UŽIVO: Spektakl u Moskvi

Na Crvenom trgu u Moskvi počela je velika vojna parada povodom 70 godina od pobede nad nacizmom kojoj će prisustvovati blizu 30 svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Reuters
Počela dugoočekivana i najavljivana vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi

Među gostima na paradi u Moskvi biće šefovi država ZND, Azije, lideri članica BRIKS, uključujući kineskog predsednika Sji Đinpinga, predsednici balkanskih zemalja, Kipra, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, učešće je najavio i grčki premijer Aleksis Cipras, a kubanski predsednik Raul Kastro je prvi od pozvanih svetskih lidera doputovao u posetu Rusiji, još u utorak.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao je da je kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza Vojske Srbije je da zauzme časno i zasluženo mesto među pobednicima u Drugom svetskom ratu i da će naši gardisti na Crvenom trgu u Moskvi marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobednika.

Reuters
Ministar Šojgu prolazi

Procenjuje se da je u Drugom svetskom ratu poginulo 27 miliona vojnika i civila bivšeg Sovjetskog Saveza, a trijumf Crvene armije u najvećem ratu u istoriji smatra se ponosom Rusije.

Proslava Dana pobede pripremana je mesecima u senci ukrajinske krize i odluke velikog broja zapadnih lidera da ne prisustvuju paradi, ali prema najavama iz Kremlja, Moskva i građani Rusije su spremni da proslave praznik i dočekaju goste.

Pratite vojnu paradu u Moskvi uživo:

Na današnjoj paradi učestvovaće više od 140 borbenih aviona i helikoptera, a ne računajući probu, prvi put će biti prikazani borbeni avioni četvrte "plus plus" generacije, "Su-30" i "Su-35", kao i modernizovani jurišni helikopteri "Mi-35M" i školski "Ansat-U".

Tradicionalno u paradi učestvuju i akrobatske grupe "Ruski vitezovi" i "Striži", koje će, kako se očekuje, prikazati "kubanski dijamant", formaciju od devet borbenih aviona "Su-27" i "Mig-29".

Reuters

Rusija će kao jednu od glavnih atrakcija prikazati i tenk nove generacije "Armata T-14", a proizvođač vatrenog oružja "Kalašnjikov" će  predstaviti modernizovanu verziju jurišne puške AK-74M, za koju tvrdi da će biti 50 odsto preciznija u odnosu na stariju verziju.

Nova puška je opremljena modernim optoelektroničkim i laserskim uređajima, lampama za nisku vidljivost i prigušivačem, kao i lanserom 40 mm granata i bajonetom, naveo jei proizvođač.

Modernizovani AK-74M će na paradi povodom Dana pobede predstaviti kadeti dve najpoznatije ruske mornaričke škole, mornaričke srednje škole "Tihookeanski Makarov" iz Vladivostoka i Crnomorske pomorske akademije "Admiral Nahimov".

Rusija će potrošiti oko 6,7 miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede. Planirano je da ovaj zadatak obavi deset aviona "antonov" i "iljušin" , koji će poleteti iz baze Čkalovski, severno od Moskve.
Očekuje se da će danas posle parade centrom Moskve prošetati oko 165.000 ljudi koji će nositi portrete članova svojih porodica koji su se borili u Drugom svetskom ratu.

Beograđani pratili paradu na Trgu

Građani Beograda posredstvom velikog video bima na Trgu Republike prate direktan prenos vojne Parade u Moskvi organizovane povodom Dana pobede nad fašizmom. Okupljeni, uz zastave Srbije i Rusije, nose i majice sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina. Neposredno uz veliki video bim, parkirano jei desetak motora sa zastavama Srbije i Rusije čiji vlasnici su na taj način pružili podršku članovima moto kluba "Noćni vukovi" koji su bliski ruskom predsedniku Putinu.

POVEZANE VESTI

Subota 09.05.2015. 09:35
Zrtve od 27 miliona ljudskih dusa.....Russija je zrtvovala Sve da bi sada " Mi "zeveli u Slobodi. Pobeda protiv najvece opasnosti zvane hitlerove nemacke i njenih satelita je Samo bila Moguca kroz ogromno Zrtvovanje Antifastickih Boraca........Vjecna Slava.........Vjecna Hvala..........Zivela Sloboda...........Zivela Srbija i Svi Russi koji tako hrabro i Apsolutno Neopisivo Pobedise.........istinitog djavola........djavola koji unisti ljude u fabrikama smrti Da se Nikada vise ne ponovi..........Uz Mocnu Russiju u Zlatna Slobodna Vremena.....+Srbija Russija Jedna Zemlja +
Subota 09.05.2015. 15:13
Bravo za slobodarsku Rusiju!Čestitam iz sveg srca.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online