Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.05.2015.
14:39
Tanjug A

Pljušte ostavke posle poraza na izborima u Britaniji

Lider čak tri britanske stranke podneli su ostavke zbog nezadovoljavajućih rezultata svojih stranaka na parlamentarnim izborima u toj zemlji, objavili su britanski mediji.

Reuters
To se zove osećaj odgovornosti: Ed Miliband, vođa (najveće opozicione) Laburističke stranke podneo ostavku

Vođa najveće opozicione Laburističke stranke Ed Miliband, čija je partija osvojila čak 100 mesta u parlamentu manje od pobedničke Konzervativne stranke, objavio je da podnosi ostavku, nakon što su nešto ranije isto učinili lider britanske desničarske stranke UKIP Najdžel Faraž i vođa Liberalno-demokratske stranke Nik Kleg, preneo je Rojters.

- Vreme je da neko drugi stane na čelo stranke. Britaniji je potrebna jaka Laburistička stranka, koja će moći ponovno da se uzdigne posle ovog poraza - rekao je Miliband, koji je uprkos nezadovoljavajućim rezultatima svoje stranke ipak zadržao svoje mesto poslanika u parlamentu.

Lider evroskeptičnog i desničarskog UKIP-a Faraž je nešto ranije saopštio da daje ostavku na mesto predsednika stranke pošto nije uspeo da u svojoj izbornoj jedinici osvoji većinu glasova i time ni mesto u novom sazivu parlamenta, ali je dodao da ne isključuje da će u nekom trenutku ponovo želeti da dođe na čelo stranke.

- U septembru će se održati novi unutarstranački izbori i ja ću tokom ovog leta odlučiti da li da se ponovo takmičim za mesto predsednika stranke - rekao je Faraž, koji je uoči izbora obećao da će dati ostavku na mesto lidera UKIP-a ako ne osvoji mesto u parlamentu, a danas je izjavio da "drži do svoje reči".

Faraž je u izbornoj jedinici Saut Tanet, istočno od Londona, osvojio manje glasova od kandidata Konzervativne stranke Krega Mekinlija, bivšeg aktiviste UKIP-a, pokazali su rezultati juče održanih izbora.

Stranka UKIP, koja ni do sada nije imala nijedno mesto u parlamentu, osvojila je na jučerašnjim izborima gotovo 3,8 miliona glasova, ali pošto je u velikom broju izbornih jedinica bila druga ili treća, ni sada nije dobila nijedno mesto u donjem domu britanskog parlamenta.

Nezadovoljan rezultatima svoje stranke na izborima, ostavku je danas dao i lider Socijal-demokrata Nik Kleg, inače zamenik britanskog premijera.

Kleg, koji je 2010. doveo svoju stranku na mesto mlađeg partnera u vladi premijera Dejvida Kamerona, vođe Konzervativne stranke, zadržao je na jučerašnjim izborima svoje mesto u parlamentu, ali su ga izgubili mnoge njegove partijske kolege.

Najnoviji, iako još uvek preliminarni rezultati posle prebrojavanja glasova sa gotovo svih izbornih jedinica u Britaniji, pokazuju da su Liberal-demokrati osvojili samo osam mesta u parlamentu, prema 57 iz ranijeg saziva.

- Jasno je da su ti rezultati gori nego što sam mogao da pomislim. Moram da preuzmem odgovornost pa zato objavljujem da ću dati ostavku na mesto lidera Liberalno-demokratske stranke - izjavio je vidno umorni Kleg na konferenciji za štampu.

Rezultati juče održanih parlamentarnih izbora pokazuju da su Konzervativci osvojili apsolutnu većinu u parlamentu od najmanje 326 mesta, a opoziciona Laburistička stranka čak 100 mesta manje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online