Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.05.2015.
10:10
B. Božin - Vesti A

Merkelova pod pritiskom

U aferi sa prisluškivanjem evropskih firmi i političara od strane nemačke Savezne obaveštajne službe Bundesnahrihtendinst (BND) za potrebe Amerikanaca, sve je više onih koji prozivaju kancelarku Angelu Merkel. Sada se u toj ulozi našao i njen zamenik u koalicionoj vladi, lider socijaldemokrata Zigmar Gabrijel, koji je po sopstvenim rečima dva puta izričito pitao kancelarku da li su joj stavljeni na uvid dokazi za privrednu špijunažu BND-a, na šta mu je ona oba puta odrečno odgovorila.

Tanjug/AP
Čeka je svedočenje: Angela Merkel

Ovaj pritisak socijaldemokrata je doveo do novog zahlađenja u velikoj koaliciji, a neki u tome vide brigu Gabrijela ne za samu aferu, koliko za svoj politički rejting.

Ujedno su sve glasnije prozivke kancelarke iz redova opozicije.

Američko-nemački posao

Nemačka tajna služba je godinama pomagala američkoj NSA u špijuniranju evropskih firmi i vodećih političara, između ostalih francuske vlade i Komisije EU. NSA je slala BND za nadzor u svoju stanicu u Bad Eblingu 40.000 podataka - telefonskih brojeva i IP-adresa kompjutera.

Šef frakcije partije Levice, Gregor Gizi, tražio je da nemačka kancelarka u statusu svedoka izjavi šta je znala o aferi prisluškivanja od strane američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) i umešanosti nemačke tajne službe BND u tu rabotu.

- Ona mora da svedoči, i to pod zakletvom - insistirao je Gizi.

Levičari su tražili iskaze i od više bivših, ali i od sadašnjeg šefa Ureda kancelarke, između ostalih od Franka-Valtera Štajnmajera, Ronalda Pofale i Petera Altmajera, koji su zaduženi za nadzor nad BND-om, kao i od ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera.

Predstavnik stranke Zelenih u Odboru za ispitivanje NSA afere, Konstantin fon Noc, rekao je da je kancelarkin ured razvlačio aferu NSA-BND toliko dugo da je sada postala - skandal Merkelove.

Mezijer je po sopstvenoj želji dao izjavu nakon što je u nekim medijima - među kojima prednjači list Bild (koji mu je nacrtao ogroman Pinokijev nos - prozvan za laži u vezi afere NSA).

Johana Ukerman iz podmlatka socijaldemokrata (Juso) je tražila od Angele Merkel da "povuče personalne konsenkvence, jer sa takvim optužbama Mezijer ni jedan dan ne može da ostane ministar unutrašnjih poslova".

Šefica vlade u Berlinu je kao reakciju na optužbe rekla da je "saradnja između BND i NSA važna za bezbednost građana". Ona je takođe prenela svoju spremnost da svedoči pred Odborom Bundestaga za istragu NSA afere.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online