Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.05.2015.
15:53
Tanjug A

"Neki u EU spremni su da oproste Ukrajini"

Neke snage u EU su spremne da oproste Kijevu to što nije ispunio sporazum iz Minska o rešavanju krize u Ukrajini, izjavio je ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov.

Tanjug/AP
Austrijski i ruski ministri spoljnih poslova: Sebastijan Kurc i Sergej Lavrov

- Neko u EU bi hteo da EU dozvoli ukrajinskoj vladi da ne ispoštuje sporazum iz Minska. Ali mi ne želimo da verujemo u to - rekao je on na konferenciji za novinare u Moskvi.

Ministar Lavrov je, takođe, kazao da su za Moskvu neprihvatjivi pokušaji Kijeva da se meša u rad misije OEBS u Ukrajini.

Sankcije

Lavrov je rekao da Rusija ne želi da diskutuje sa EU o bilo kakvim kriterijumima za ukidanje sankcija, prenosi ruska agencija TAS.

- Neke od mojih kolega pokušale su da nas uvuku u diskusiju o kriterijumima za ukidanje sankcija. Mi to nećemo raditi. Sankcije nisu bile naša odluka - dodao je on, prenosi TAS.

- Smatram da su neprihvatljivi pokušaji ukrajinskih vlasti da se mešaju u njegov rad, ponekad tako što ga optužuju za pristrasnost, a ponekad tako što ne dozvoljavaju pristup određenim objektima. Mi se zalažemo za objektivan pristup i nikada ne krijemo svoje stavove - dodao je on, preneo je TAS.

Ruski šef diplomatije je konstatovao i da zakoni o dekomunizaciji i veličanju nacističkih kolaboracionista, koje je usvojio ukrajinski parlament Rada, ne doprinose rešavanju krize u toj zemlji.

- Mi smatramo da zakoni usvojeni u Ukrajini, uključujući zakone o dekomunizaciji i veličanju nacističkih sledbenika ne doprinose rešavanju krize u Ukrajini. Time se prekraja istorija Drugog svetskog rata, istorija ukrajinske države i opravdano se izaziva  indignacija Evrope - objasnio je on.

Osvrćući se na rušenje aviona "Boing-777" prošle godine u regionu Donjecka, u istočnoj Ukrajini, Lavrov je istakao da Rusija još nema informaciju da li je Kijev predao snimak razgovora između ukrajinskih kontrolora leta i posade aviona.

- Za sada nema dokaza o tome da su snimci razgovora između ukrajinskih kontrolora leta i aviona koji je leteo iznad Ukrajine objavljeni i predati istražnoj komisiji - rekao je ministar Lavrov.

- To je veoma ozbiljno pitanje. Nadam se da će naše evropske kolege ohrabriti ukrajinske partnere da u potpunosti sarađuju po tom pitanju, kao što su davno obećali i to više puta - zaključio je Lavrov.

Mirno rešenje ukrajinske krize

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc rekao je u Moskvi da se ukrajinska kriza mora rešiti mirnim putem.

- Goruće pitanje danas je kriza u Ukrajini. Mi moramo naći način da se taj sukob okonča -rekao je Kurc, dodajući da postoje i drugi izazovi sa kojima se treba boriti, uključujući pretnju koju predstavlja "Islamska država".

On je na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom uoči obilježavanja Dana pobede nad nacizmom 9. maja u Moskvi rekao da je "jedan rezultat oslobođenja Evrope od nacista činjenica da je Austrija ponovo postala nezavisna država", prenosi "Sputnjik".

Kurc kritikovao medije

Sebastijan Kurc jeodbacio sliku o Austriji koja je preterano naklonjena Moskvi, koju su prikazali ruski mediji uoči njegovog dolaska. On je, u izjavi novinarima, kako prenosi APA, podvukao da su sve odluke u Briselu donete jednoglasno.

- EU mora u vezi konflikta u Ukrajini jedinstveno delovati - naglasio je Kurc, u odgovoru na konstataciju austrijske državne televizije ORF da je Austrija u ruskim medijima i saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije prikazana kao najveći protivnik sankcija EU protiv Moskve. On je istakao da ne postoji podela po tom pitanju u Uniji.

 

POVEZANE VESTI

Utorak 05.05.2015. 16:08
Sankcije Lavrov je rekao da Rusija ne želi da diskutuje sa EU o bilo kakvim kriterijumima za ukidanje sankcija, prenosi ruska agencija TAS. - Neke od mojih kolega pokušale su da nas uvuku u diskusiju o kriterijumima za ukidanje sankcija. Mi to nećemo raditi. Sankcije nisu bile naša odluka - dodao je on, prenosi TAS. ............................Dok arogantnim i samoljubivim idiotima iz Evropske unije dodje u glavu sta su napravili Rusi im mogu reci samo fala vam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online