Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 22.04.2015.
06:00
B. Božin - Vesti A

Proces "knjigovođi iz Aušvica"

Pred pokrajinskim sudom u Linebergu, u nemačkoj pokrajini Donja Saksonija, juče je počeo jedan od verovatno poslednjih velikih procesa protiv nacističkih zločina.

Reuters
Na sudu pred kraj života: Oskar Grening

Reč je o suđenju bivšem Š-ovcu Oskaru Greningu (93), "knjigovođi iz Aušvica", koji je između septembra 1942. i oktobra 1944. godine evidentirao i upravljao novcem i vrednostima stotine hiljada Jevreja, koji su tamo dopremani i ubijani.

Iz pravnih razloga je državno tužilaštvo ograničilo optužnicu na tzv. mađarsku akciju u leto 1944.godine. Tada je u konc-logor Aušvic-Birkenau stiglo najmanje 137 transporta iz Mađarske. Od 425.000 ljudi iz tih vozova, Š je u gasnim komorama usmrtio najmanje 300.000. Ukupno je u ovom logoru ubijeno 1,1 milion Jevreja, kao i desetine hiljada nejevrejskih Poljaka, Rusa i Roma.

Eva Kor (81), koja je preživela Aušvic i koja je ovih dana stigla iz Amerike da zajedno sa 67 drugih tužitelja prisustvuje suđenju Greningu, prisetila se za "Bild" svog dolaska u logor. U maju 1944. godine su ona i njena sestra bliznakinja Mirijam, majka Jafa i otac Aleksander, kao i dve starije sestre Edit i Aliz - stigli u Aušvic, čiji užas su preživele jedino Mirijam i Eva.

- Esesovci su izdavali naredbe, psi su lajali, majke vrištale, a deca plakala, priseća se ova logorašica. Pre nego što su otpremani u gasnu komoru, Nemci su im uzimali novac i vrednosti.
Evi je kao detetu na ruci istetoviran broj A-7063 i zajedno sa sestrom bliznakinjom Mirijam jedva je preživela eksperimente zloglasnog doktora Jozefa Mengelea.

O optuženom Greningu ona kaže:

- Za mene je on ubica, jer je bio deo sistema za masovno ubijanje. I to je možda poslednja šansa da se dobiju informacije o Aušvicu, smatra ona. "Grening ima na savesti dopremljene iz 137 vozova iz Mađarske. On je odgovoran za smrt stotine hiljada ljudi. Ali, meni ni u kom slučaju nije stalo do zatvorske kazne za njega, nego o istraživanju i konfrontiranju sa zločinom", kaže Eva Kor.
Ona je poručila da "mladi Nemci ne snose krivicu i da je ona sve oprostila nacistima".

- Od tada spavam mirno i prošlost me više ne proganja.

Sam proces neće biti mnogo napet, jer su sve činjenice poznate već decenijama, ali se radi o njihovoj pravnoj proceni. Ipak, za suđenje su se prijavili novinari iz celog sveta, kao i porodice preživelih logoraša. Ukoliko Grening bude osuđen, preti mu najmanje tri godine robije.

"Nisam ubica"

Oskar Grening nije se skrivao, ni poricao svoju krivicu u prošlosti. Sećanja na ratne godine je izneo u knjizi kojom je oponirao onima koji poriču holokaust. Pritom je teško prihvatio ideju o suđenju, jer sebe ne smatra pomagačem u masovnim ubistvima. "Osećam se krivim prema jevrejskom narodu, što sam bio u trupi koja je počinila zločin, ali pritom nisam bio ubica", izjavio je bivši SS-ovac i zamolio jevrejski narod za oproštaj.

POVEZANE VESTI

Sreda 22.04.2015. 08:11
Kad ga do sada nisu sudili sto ga ne puste da se pripremi za susret sa jedinim sudijom kome su sve cinjenice poznate.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online