Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 20.04.2015.
16:48
Srna A

"Računovođa Aušvica" konačno pred sudom

"Računovođa Aušvica" i bivši komandant omladine SS, Oskar Grening (93), napokon će pred sudom odgovarati za pomaganje u ubistvu 300.000 ljudi. Grening je decenijama vodio normalan život u mestu Lineburg Hajd u severnoj Nemačkoj i niko ga nije dirao.

Reuters
Logoraši i njihvo porodice čekaju pravdu - da i poslednji preživeli nacista završi pred sudom

Pošto se svojeremeno dobrovoljno prijavio u "elitni" Vafen-SS, Grening je služio u Aušvic-Birkenau, najvećem koncentracionom logoru koji je organizovala nacistička Nemačka u Drugom svetskom ratu. U Aušvicu je ubijeno više od milion ljudi, većinom Jevreja.

Špigel je u profilu iz 2005. Greninga nazvao "računovođom Aušvica". Gerning je tada pričao o vremenu koje je proveo u logoru i nije negirao da su se u njemu desila masovna ubistva.

"Brojao je novac, skrivao stvari i podržavao sistematski proces ubijanja", dodao je dalje Špigl.

Grening je optužen za pomoć u skrivanju prtljaga zatvorenika. "Tako su uništavani tragovi masovnih ubistva pre dolaska sledećih zatvorenika", navodi tužilaštvo iz Hanovera.

Grening je brojao i novac pronađen u ličnim stvarima zatvorenika i slao ga u centralu SS-a u Berlin. Bio je u potpuno svestan da su zatvorenici označeni kao "nesposobni za rad" bivali ubijeni. Grening je stvarao ekonomsku korist nacističkom režimu, tvrdi tužilaštvo.

Advokat Tomad Valter kaže da je za preživele ovo "vrlo zakasnela pravda". Valter zastupa 31 oštećenu osobu, među kojima su preživeli logoraši, ali i osobe rođene posle rata. ž

- Oni žele pravdu, a Grening ima u rukama veliki deo te pravde - istinu - navodi advokat.

Užasni događaji iz nacističkih koncentracionih logora uticali su na decu i unuke stradalih, među kojima su neki doživeli traumu. "Nad svim tim životima nadvila se tamna sena zvana Aušvic", kažu advokati logoraša i njihovih porodica.

Iz pravnih razloga optužbe protiv Greninga ograničene su na takozvanu Mađarsku akciju iz leta 1944. godine, kada je u Aušvic stiglo najmanje 137 vozova, a od oko 425 hiljada ljudi koji su njima stigli, 200.000 je ubijeno u gasnim komorama.

Medijsko zanimanje za suđenje je ogromno i u velikoj sudnici u Lineburgu za predstavnike medija rezervisano je 60 mesta. Predviđeno je 27 ročišta, a suđenje bi trebalo završiti 29. jula.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.04.2015. 16:55
hapse 93-godisnjake koji su vec i mrtvi, a trenutne masovne ubbice poput ganica, dudakovica, tacia haradinaja, orica gotrovinu i one druge ubbice ne hapse !!!!!...........evroBska naccisticka logika !!!
Ponedeljak 20.04.2015. 17:44
Posto je u to vreme postojao preki sud, treba i njega tako suditi. Bez odugovlacenja, dovoljno dokaza da je kriv, u svoju odbranu nemoze da kaze nista... caooo... A oni ce ga sad rzvlaciti dok ne rikne... to jeste, doktor ce da kaze da je nesposoban da prisustvuje sudjenju i to je... nac iza m na delu.
Ponedeljak 20.04.2015. 19:18
Samo idiot pada na ovu jevrejsku propagandu o gasnim komorama i dezintegrisanju miliona jevreja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online