Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.04.2015.
05:00
O. Ikodinović - Vesti A

Što pre ukinuti sankcije Rusiji

Grčki premijer Aleksis Cipras je posetio Moskvu, a svaki njegov korak i svaku njegovu reč pažljivo su pratili iz mnogih evropskih prestonica. Evropa je, blago rečeno, u zategnutim odnosima s Rusijom, ali je poznato i da se levičarski premijer Grčke protiv produžavanju sankcija Rusiji i smatra da se s tom zemljom mora normalno trgovati.

Reuters
Pravoslavno srdačno: Cipras i Putin

Cipras je u razgovoru s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom podsetio da su bivše grčke vlasti podržale sankcije EU protiv Rusije, ali je nova vlada odmah posle dolaska na vlast nastupila protiv tih mera, koje nanose štetu grčkoj ekonomiji.

Gasna veza

Nasuprot očekivanjima, Atina nije tražila direktnu finansijsku pomoć. Prema Putinovim rečima, velika pomoć za ekonomiju Grčke biće projekti koje sprovodi Rusija. Pre svega, to se odnosi na izgradnju gasovoda Turski tok.
- Samo grčka vlada, nakon razmatranja svih tehničkih i ekonomskih pitanja, odlučuje o tome da li će Grčka učestvovati u ovom projektu ili ne. Po mom mišljenju, ovaj projekat učvršćuje geopolitički status Grčke - kazao je Putin.

- Donedavno je Rusija bila vodeći ekonomski partner Grčkoj i zauzimala je prvo mesto u trgovinskom prometu. Od 2009. do 2013. promet je porastao više od dva puta. Trgovinski obrt u prošloj godini iznosio je 4,2 milijarde evra, što je pad za 40 odsto. Na to su uticale sankcije, kontramere Rusije i pad cene gasa - rekao je Putin tokom sastanka sa Ciprasom.

Cipras je istakao da je Grčka suverena zemlja s nespornim pravom na sopstvenu spoljnu politiku, kao i da grčka vlada razume odluku Rusije da na zapadne sankcije odgovori protivmerom. Ruski predsednik je najavio da bi Rusija mogla da ukine embargo na uvoz hrane iz Grčke, koji važi za proizvode iz Evropske unije.

- Izgleda da vaša poseta dolazi u pravo vreme jer moramo da analiziramo načine kako možemo da se vratimo na prethodni nivo - rekao je Putin.

Ruski predsednik je ocenio da je prekid rata sankcijama najbolji način da se reše problemi s uzajamnim restrikcijama.

Cipras je rekao da se Grčka ne slaže s logikom sankcija uvedenih protiv Rusije. Prema njegovim rečima, to je ekonomski rat koji može dovesti do novog hladnog rata.

Susret dva lidera izazvao je veliku pažnju zapadnih zvaničnika. Analitičari ocenjuju da poseta Rusiji može doneti Ciprasu političku korist kod kuće, ali i pritiske sa Zapada. On se već uoči puta u Moskvu suočio s otvorenim pretnjama i upozorenjima zapadnih zvaničnika zbog zbližavanja s Moskvom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online