Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.03.2015.
00:11
S. Princip - Vesti A

Žene u policijskim cipelama

Policija Ferfilda na zapadu Sidneja napravila je ove srede zanimljiv i svakako neuobičajeni potez. Pozvala je na druženje pripadnice lepšeg pola - zainteresovane da se iz prve ruke upoznaju kako je biti "žena u policijskim cipelama". Cilj ovog, kako su ga sami nazvali, jedinstvenog druženja bilo je jačanje veza s lokalnom zajednicom, ali i pružanje mogućnosti devojkama i ženama da eventualno razmisle o karijeri u plavoj uniformi.

S. Princip
Gošće: Prvi put u životu kao policajke

Poziv na "dan žena" u policiji objavljen je u novinama, uključujući i "Vesti", i na njega se odazvao priličan broj posetiteljki.

U zgradi komande policije Ferfilda za svoje gošće otvorili su ovim povodom - sva vrata. Logično, ne baš sva, ali im jesu pokazali prostore i opremu koja bi zanimala i mnoge druge.

Slikanje za Fejsbuk

S. Princip

Gošće su se posebno zadržavale kod prostora gde su im domaćini pružili mogućnost da probaju delove policijske opreme, kape svakako i - da se s njima fotografišu za novine. Koliko je ovakva praksa i saradnja bila za njih neobična, svedoči i činjenica da su one tu ponudu najpre prihvatale s oklevanjem, dok se nisu "oslobodile" i počele da poziraju za buduće snimke za Fejsbuk u policijskoj uniformi.

Posetiteljkama je tako pokazano - od privremenog pritvora do sefova u kojima se drži zaplenjena droga, od sefova u kojima svaki policajac drži pod katancem pištolj dok nije dužnosti, do boksova sa brojem, takođe pod ključem, u kojima stoje dosijei, od opreme za otkrivanje različitih vrsta droga do specijalnih maski sa kojima čovek može da predoči sebi u kolikoj meri su mu poremećeni vid i druga čula ako je pod uticajem alkohola, od igračaka s kojima zabavljaju decu dok majka daje izjavu - do prave "aždaje", automobila saobraćajne patrole koji - samo što ne leti, a radi sve drugo.

Pomenuto vozilo - superturbo "fordu falkonu" sa osam cilindara - ima 800 konjskih snaga po starom, odnosno 600 kilovata po novom. U tehničkom smislu, predstavlja vrhunac u svom domenu.

Opremljen je sa superkompujterom koji u milisekundama može da otkrije ukradeno vozilo na putu i kamerama koje su u stanju da registruju vozača u prekoračenju brzine na udaljenosti - do jednog kilometra.

O performansama vozila i načinu rada patrole, o mirnom rasuđivanju, posebno ponašanju, za javnost, u opasnim situacijama, kao što je potera za vozačem koji beži, gošćama je pričala lider patrole - stariji narednik Martina Proser, naizgled krhka osoba, o čijoj sposobnosti njen nadređeni inspektor Roven Maharađ kaže:

- Ja sam joj šef, a ne mogu da vozim ova kola. Ona može jer je prošla obuku.

Na pitanje jedne od devojaka da li se podrazumeva da je policajac - policajac i van radnog vremena, inspektor Maharađ navodi da je svako angažovanje policajca u civilu daleko opasnije po njega samog.

- Kad je na dužnosti i pozove u pomoć, Martini će se odmah odazvati 150 policajaca koji mogu da je čuju i da lociraju položaj njenog vozila. U običnom životu, policajac može jedino da telefonira na tri nule i čeka.

S. Princip

Snežana spremna za uniformu

Među devojkama smo zatekli i Snežanu Tančevsku koja kaže da je došla da se prijavi za karijeru u policiji.
- Do sada sam radila administrativne poslove. Ali, želja da budem policajac kod mene je postojala još od detinjstva. U porodici imam policajca, a i moji su u Makedoniji imali par rođaka koji su se bavili tim poslom. Mislim da treba da se veoma ceni to što ovi ljudi rade, često pod izuzetnim okolnostima - veli majka dvoje dece.

Bilo je i pitanje da li svoje oružje nose kući, a inspektor kaže da to nije česta praksa i da se to radi samo uz posebnim slučajevima, uz dozvolu starešine, u slučaju potrebe posla.

Inspektor je ispunio i želju jedne devojke koja je htela da vidi kako uživo izgleda policijski bedž.

Tokom posete, domaćini su pitali svoje gošće da li nakon onoga što su videle ima zainteresovanih da im se pridruže u budućnosti. Veći broj njih podigao je ruke. Jedna grupa devojaka sportista već je došla opredeljena da u policiji nastavi karijeru.

S. Princip
Izabela proba policijsku uniformu

Nasilje u porodici najveći problem

Komandir Policije Ferfilda Piter Lenon kaže da su imali dva dobra razloga da organizuju ovakav skup:

- Hteli smo, pre svega, da obeležimo stogodišnjicu od vremena kada su žene u NSW počele da ulaze u policiju. Zato smo se odlučili za "dan samo za dame". Imamo više naših policajki koje će razgovarati s gošćama i pokazati im kako izgleda policijski posao. Posebno - kako radimo sa zajednicom. Dakle, kad se s policajcem susretnu na ulici, da razumeju da je i on ljudsko biće kao svi ostali. Uz to, ako ima neko ko želi da nam se pridruži, može da nas kontaktira u stanici, daćemo im sve podatke, a oni su i na vebstranici policije NSW.

Ćaskanje uz kafu

Susret u sredu je deo saradnje sa zajednicom. Tako je, uz ostalo, komandir Lenon sa svojim saradnicima ovih dana počeo da sa građanima ćaska uz kafu u obližnjem šoping-centru.

Komandir Lenon ističe da postoji i još jedna mogućnost za one koji su zainteresovani - da se pridruže policiji kao volonteri.

- Imamo dobre i snažne veze sa zajednicom - navodi komandir Lenon, što im je posebno važno u veoma raznolikoj multietničkoj slici Ferfilda.

Na pitanje koji je danas najozbiljniji problem s kojim se suočava ovdašnja zajednica, a s tim i policija, komandir Lenon na prvo mesto stavlja - nasilje u porodici.

- Mislim na svaku vrstu prepirke, sukoba u familiji, ne samo kada sukob eskalira, pa neko bude povređen ili dođe do upotrebe oružja. Tu su i deca uključena i mentalno ona trpe najviše, kad im se mama i tata prepiru. Mi smo imali neke kriminalne bande, ali smo to prilično sredili, sarađujemo u tome s verskim i kulturnim vođama. A i ovo danas služi tome - da im njihove sestre i kćerke, kad se vrate kućama, objasne da smo mi ovde da pomognemo. I ako stvari krenu pogrešno, da oni o tome treba da govore, poverljivo, s nama ili liderima u zajednici - tako da bi problem bio rešen pre nego što dođe do nasilja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online