Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.03.2015.
05:15
B. Božin - Vesti A

Jeftino, jeftinije - katastrofa

Posle stravične katastrofe erbasa A320 koji je pripadao lou kost kompaniji Džermanvings, mnogi su krenuli da se pitaju koliko su sigurni avioni ovog i sličnih prevoznika i da li je moguće da se za manje od 30 evra leti po Evropi, a da se pri tom ne nosi glava u torbi?

Reuters
Stravičan prizor: Deo onoga što su na mestu pada zatekle spasilačke ekipe

Poslovni koncept ovih jeftinih kompanija, koje su znale da prevoze ljude i za pet i deset evra na destinacijama od po 1.000 kilometara, što jedan "normalni" avioprevoznik ili ne može da priušti ili ne želi da stavi u ponudu, sada je nesrećnom igrom slučaja postao tema za razmišljanje. Jer, dovoljno je samo da se zapita koliko se novca od te damping cene uopšte potroši za bezbednost.

Iz ugla putnika, o čemu izveštava renomirani časopis "Virtšaftsvohe", Džermanvings kao "kćerka" Lufthanze već godinama važi za ne tako pouzdanog prevoznika. Od njenog osnivanja dešavalo se niz pojedinačnih incidenata, koji se srećom nisu pretvorili u veću tragediju. Krajem 2010. godine je prilikom sletanja aviona ove kompanije na kelnsko-bonskom aerodromu, za dlaku izbegnuta katastrofa.

U pilotskoj kabini su se pojavili otrovni gasovi i miris paljevine, a jedan pilot se onesvestio. To se desilo 19. decembra 2010. godine, kada su na letu od Beča za Keln/Bon piloti osetili neprijatan miris u svojoj kabini. Samo zahvaljujući maski sa kiseonikom, drugi pilot je uspeo poslednjom snagom da prizemlji avion.

Kako je na to reagovao Džermanvings?

Slučaj je zataškan i javnost dugo nije ništa saznala o jedva izbegnutoj katastrofi. Tek dve godine kasnije je slučaj izašao na svetlo dana, nakon što je nemačka Savezna služba za istraživanje avionskih udesa postavila izveštaj na svojoj internet strani.

U jednom drugom slučaju je skoro došlo do sudara mašine Džermanvingsa sa mašinom Turkiš erlajnza.

Pojedinačni propusti ove kompanije su na mnogim mestima dokumentovani, piše portal Infokop. Otrovni gasovi u pilotskoj kabini nisu usamljeni slučajevi. Ova kompanija očigledno ima probleme i ima natprosečno staru flotu u poređenju sa evropskim prosekom.

Moto Džermanvingsa glasi: "Letovi iznenađujuće povoljno!"

Letenje je danas mnogo jeftinije nego pre 10 ili 20 godina. A lou kost kompanije su iz meseca u mesec izložene ekonomskim pritiscima, tako da ostaje sve manje novca za bezbednost.

Nemci štede na bezbednosti

U januaru ove godine je nemački magazin "Erlajnz internešnal" objavio listu 60 najsigurnijih kompanija na svetu. Na prvom mestu je Katej Pacifik ervejs iz Hongkonga, drugi su Emirates, a treća Eva er sa Tajvana. Nemačkih kompanija nema u vrhu. Razlog je što one u internacionalnim razmerama troše sve manje novca za bezbednost, konstatuje Infokop. Stručni časopis "Aero telegraf" predviđa da će se za neku godinu već svake nedelje desiti jedan totalni kolaps i pad nekog aviona. U prilog tome ide činjenica da je broj za dlaku izbegnutih katastrofa na nebu iznad Nemačke iz godine u godinu sve veći.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online