Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 24.03.2015.
11:59
Tanjug A

Srušio se nemački avion sa 150 ljudi, nema preživelih

Avion Erbas A 320 nemačke kompanije Džermanvings srušio se na jugu Francuske u regonu Barselonet, saopštili su Generalna direkcija za civilni aviosaobraćaj Francuke i žandramerija. Predsednik Francuske Fransoa Oland i drugi visoki francuski zvaničnici rekli su da nema preživelih. Prema poslednjim informacijama u avionu je bilo 144 putnika i šest članova posade.

Reuters
Helikopteri francuske Žandarmerije i Vojske u podnožju Alpa tokom spasilačke operacije i potrage za avionom Džermanvingsa

22 17 - Operacija potrage na mestu nesreće putničkog aviona "Džemanvingsa" na jugu Francuske za danas je okoncana i biće nastavljena u zoru, javljaju francuski mediji.Sa padom mraka, uslovi potrage postali su otežani, pa su helikopteri spasilačkih ekipa prestali da nadleću zonu pada aviona, a u zoru će nastaviti sa operacijama, izjavio je potpukovnik žandarmerije Žan-Mark Menišini.On je za RTL rekao i da će sutra početi i identifikacija tela nastradalih.

17 42 - Francuski poslanik Kristof Kastane, koji je sa ministrom unutrašnjih poslova nadletao zonu u francuskim Alpima u kojoj se srušio avion nemačke kompanije "Džermanvings", a trenutno se nalazi u kriznom štabu, izjavio je da je pronađena jedna od crnih kutija tog aviona, prenosi pariski list "Figaro". Kastane, poslanik iz regiona Alp-de-Ot-Provans, opisao je ranije danas na Tviteru prizor koji je video iz aviona kojim je sa ministrom nadletao mesto nesreće kao "stravičan".

17:11 - Američke vlasti ponudile su pomoć Francuskoj nakon avionske nesreće koja se dogodila u francuskim Alpima, saopšteno je iz Bele kuće. Bernadet Mihan je dodala da za sada nema indikacija koje ukazuju da postoji veza sa terorizmom, preneo je AFP.

15:39 - Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije saopšteno je da za sada nije poznato da li je u avionu nemačke kompanije "Džermanvings", koji se danas srušio na jugu Francuske, bilo srpskih državljana.
15:38 - Predstavnici nemačke kompanije Džerman vings, koji posluje u okviru Lufthanze, nisu mogli da potvrde da li je iz pilotske kabine upućen poziv u pomoć pre rušenja aviona "erbas A32" na jugu Francuske.
14:37 - Britanski "Metro" javlja da su među žrtvama bile i dve bebe iz Španije. Španski mediji pišu da je među putnicima aviona bilo 45 državljana ove zemlje. Aerodrom u Barseloni je odvojio posebnu sobu na Terminalu 2 za rođake putnika.

14:34 - Avion Džermanvingsa je tokom leta bio u kontaktu s kontrolom leta u Marseju. Poslali su im poruku: "Uzbuna, uzbuna!", a pilot je zatražio vanredno sletanje. Sletanje obično počinje na visini od 5.000 stopa, ali je nemački avion počeo da se spušta na 3.375 stopa po minuti. Stručnjak za avione je rekao da je avion već bio veoma nisko kada je poslao poziv u pomoć. On pretpostavlja da su piloti pokušali da se izbore s vanrednom situacijom i pre nego što su zatražili pomoć. Tada su, po svoj prilici, izgubili kontrolu nad avionom.

14:31 - Vlasnik lokalnog kampa u blizini mesta nesreće rekao je da je čuo kako avion pada. "Čula se buka, a onda odjednom ništa. Prvo sam mislio da su to vatrogasni avioni koji ovde često vežbaju. Avion je pao visoko u planinama", ispričao je Pjer Polizi.

14:24 - Kako javlja BBC, prva tela su izvučena i napravljena je improvizirana mrtvačnica u gimnaziji u selu Sein Lez Alp.

14:16 - Rusko ministarstvo za vanredne situacije je spremno da se pridruži spasilačkoj operaciji u francuskim Alpima. Portparol ministarstva je rekao da je tim od 50 iskusnih spasilaca spreman da ode u Francusku.

13:35 - Na aerodromu u Dizeldorfu, gde je avion Džermanvingsa trebalo da sleteti, rodbina nastradalih putnika smeštena je u jednu salu, van očiju javnosti, javljaju nemački mediji, koji navode da je u aerodromskim prostorijama uobičajena atmosfera.

13:31 - Kompanija Lufthanza saopštila je da nije poznato zašto se avion njene firme Džermanvings srušio na jugu Francuske. "Ako naš strah bude potvrđen, ovo će biti mračan dan za Lufthanzu. Nadamo se da ima preživelih", navodi se u saopštenju.

13:29 - "Poziv za pružanje pomoći snimljen je u 10.47 sati. Na osnovu tog signala je utvrđeno da se avion nalazio na visini od 5.000 stopa u nenormalnoj sitrauciji", rekao je ministar saobraćaja Francuske Alen Vidali i dodao da je avion ubrzo pao.

13:10 - Portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Pjer-Anri Brande rekao je da su ostaci aviona Džermanvingsa pronađeni  u Alpima na nadmorskoj visini od 2.000 metara. On je rekao da  predstoji "izuzetno dugo i teško" pretraživanja terena zbog nepristupačnosti. List "Mond" prenosi da je 80 pripadnika vatrogasne službe na putu ka mestu pada aviona.

Lokalni list "Provans" je objavio da je u avionu bilo 140 putnika i članova posade, a kako javljaju svetski mediji u blizini jednog sela već su pronađeni prvi ostaci aviona.

Reuters
U Barseloni i Dizeldorfu okupljaju se porodice nastradalih putnika

Stručnjaci francuske generalne direkcije za civilno vazduhoplovstvo, kako prenosi Frans 24, tvrde da nije bilo vremenskih uslova koji bi pogodovali nesreći, kao i da nije bilo poziva u pomoć, ali je avion nestao sa radara.

- Bilo je 148 ljudi u avionu. Okolnosti nesreće, koje još nisu razjašnjene, navode nas da mislimo da nema preživelih - rekao je francuski predsednik. On je dodao da će verovatno značajan broj žrtava biti iz Nemačke.

- To je tragedija na našem tlu - rekao je Oland i dodao da će uskoro razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Obraćajući se uživo, francuski predsednik je objasnio da se nesreća dogodila u zoni kojoj je posebno teško pristupiti i da nije poznato da li je neko na zemlji povređen.

Avion je leteo iz Barselone u Dizeldorf, a srušio se u francuskim Alpima između opština Dinj i Barselonet, 100 kilometara severno od Nice. Avion je bio star 24 godine.

Kompanija Džermanvings, koja kao niskotarifna kompanija posluje u okviru Lufthanze, saopštila je da za sada nema informacije o padu aviona.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Utorak 24.03.2015. 12:07
16 ГОДИНА ОД НАТО бомбардовања, агресије и окупације Србије. Напади су трајали 11 недеља и у њима је, према проценама из различитих извора, погинуло између 1.200 и 4.000 људи. У бомбардовањима, која су без прекида трајала 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе… Напад на Србију, односно СРЈ, извршен је без одобрења Савета безбедности УН, што је био преседан. Наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана. Кларк је касније, у књизи „Модерно ратовање“, написао да је планирање ваздушне операције НАТО против СРЈ „средином јуна 1998. већ увелико било у току“ и да је завршено крајем августа те године. СРЈ је нападнута као наводни кривац за хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији (непосредни повод били су догађаји у Рачку) и неуспех преговора о будућем статусу покрајине који су вођени у Рамбујеу и Паризу. Након што је Скупштина Србије потврдила да не прихвата одлуку о страним трупама на својој територији и предложила да снаге Уједињених нација надгледају мировно решење сукоба на Космету, НАТО је 24. марта 1999. у 19.45 часова започео ваздушне ударе крстарећим ракетама и авијацијом, на више места у Србији и Црној Гори.
Utorak 24.03.2015. 12:07
cekaj...evo da kazem..oborili ga proruski borci..hehehehehhehe..mozda ce americke sotone to da plasiraju u medijima..hahaha
Utorak 24.03.2015. 14:26
24 mart 1999 pocetak bombardovanje Srbije i CG. 24 mart 1999 god izbija pozar u tunelu ispod Mont Blana, 39 mrtv . 24 mart 2015 avionska nesreca u Alpima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online