Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.03.2015.
05:13
B. Đokić - Vesti A

Panteri oteli devet miliona €!

Spektakularna pljačka oklopnih vozila krcatih nakitom i dijamantima u Francuskoj u noći između utorka i srede, ubrzo po objavljivanju vesti pripisana je Srbima i bandi kradljivaca poznatih kao Pink panter. Plen prema prvim procenama iznosi preko devet miliona evra.

Tanjug/AP
Spalili kombi: Jedno od vozila kojim su pljačkaši pobegli prema Parizu

Nekoliko minuta posle ponoći, dva oklopna vozila za prevoz nakita, dijamanata i umetničkih predmeta prilazila su naplatnoj rampi kod Avalona, na autoputu od Pariza ka Lionu.

Iznenada su im put preprečila dva kombija iz kojih je istrčalo desetak naoružanih osoba, mada svedoci pominju da ih je bilo čak 15, maskiranih kapuljačama i sa automatskim oružjem u rukama.

Pljačkaši su ubacili dimne bombe u oklopna vozila, a kada su čuvari i vozači istrčali, vezali su ih i za svega nekoliko minuta iz kamiona odneli nakita i dijamanata vrednih preko devet miliona evra. Potom su razbojnici sa kombijima i tri brza automobila pobegli ka Parizu.

- Sve je trajalo nekoliko minuta i srećom nije bilo povređenih - kažu u tamošnjem tužilaštvu.

Odmah je organizovana potraga za pljačkašima, a dva kombija korišćena u pljački nađena su spaljena u blizini naplatne rampe, kako bi se prikrili tragovi. Angažovana je žandarmerija koja je juče tokom celog dana helikopterima pretraživala područje, a pripadnici Policijske brigade za borbu protiv razbojnika su preuzeli istragu.

Ova prava filmska pljačka odmah je francuske medije podsetila na slične akcije koje je izvodila banda Pink pantera, čiji su članovi uglavnom sa prostora Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Zbog toga je pljačka odmah povezana sa ovom grupom, mada u tužilaštvu ništa tim povodom ne žele da komentarišu, navodeći da čekaju rezultate istrage.

Kako navode francuski mediji, ovo je najveća pljačka od već čuvene pljačke u zlatari "Hari Vinston" u Parizu 2008. godine, kada je četvoro razbojnika Pink panter bande upalo u draguljarnicu i otelo nakit vredan čak 85 miliona evra. Za to su osumnjičeni Zoran Kostić Medo i Nikola Ivanović, dodaju mediji, koji su osim za ovo razbojništvo osumnjičeni i za pljačke juvelirnice Emerod u Lozani i zlatare Vempe u Frankfurtu.

Prema podacima francuskih vlasti, razbojnici sve češće koriste napade na oklopna vozila sa zlatom i nakitom da bi se domogli dragocenosti ili gotovog novca. U 2011. godini u Francuskoj su bila dva napada, 2012. godine šest, dok je 2013. godine bilo pet ovakvih napada.

Najviše operišu u Francuskoj

Članovi grupe Pink panter posebno vole da operišu u Francuskoj. Osim pomenute zlatare "Hari Vinston", opljačkali su i juvelirnicu Luvr u Parizu, odakle je otet nakit vredan preko 12 miliona evra. Opljačkali su kako se sumnja i juvelirnicu Graf, a u San Tropeu su članovi bande odeveni u sportske majice opljačkali zlataru i pobegli motornim čamcem. Policija i istražitelji sumnjaju da je ukupna vrednost pljački u Francuskoj preko 120 miliona evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online