Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 16.02.2015.
14:18
Dojče vele A

Evropo, džaba se trudiš: Amerika ima svoj plan za Ukrajinu?

Sjedinjene Države pažljivo motre na Ukrajinu. Predsednik Barak Obama je pohvalio nemačko-francuske mirovne napore, ali Vašington se priprema i za plan B ukoliko se nastave borbe. Vlada SAD će pričekati kako bi se videlo hoće li se sukobljene strane u istočnoj Ukrajini pridržavati dogovora iz Minska, rekla je portparolka ministarstva spoljnih Dženifer Psaki.

Fonet/AP
Amerika podržava sporazum, ali i pomno motri na Ukrajinu: Pregovori u Minsku

- Dela, a ne reči će pokazati da li će dogovor doneti rezultate koje treba da donese - rekla je Dženifer Psaki.
 

Ona je takođe, kako prenosi Dojče vele, izjavila da je američka vlada veoma zabrinuta zbog vesti o borbama tokom proteklog vikenda te da u Vašingtonu postoje saznanja o tome da Rusija, kako je kazala Psaki, planira dalje isporuke oružja proruskim aktivistima.

Kurc: Ne treba pretiti Rusiji oružjem

Nema mesta euforiji nakon sporazuma u Minsku, kaže u intervjuu za Dojčlandfunk austrijski šef diplomatije Sebastijan Kurc. Objašnjava zašto ne treba pretiti Rusiji i zašto SAD ne treba da budu za pregovaračkim stolom.

Psaki je kritikovala što je Rusija duž granice s Ukrajinom postavila velike količine artiljerijskog oružja i protivraketnih sustava. Ona je kazala da to "nije u duhu dogovora" iz Minska te da će SAD pažljivo "pratiti šta će se narednih dana događati".

Predsednik Barak Obama ne krije da i on priželjkuje diplomatsko rešenje krize. Prilikom posete nemačke kancelarke Angele Merkel Vašingtonu dvoje državnika istakli su da se Zapad ni u kojem slučaju neće podeliti po tom pitanju.

Uprkos sve glasnijim zahtevima za isporukom orućja Kijevu - čak i u Obaminoj demokratskoj stranci - predsednik novom sporazumu iz Minska (Minsk II) želi da pruži šansu.

Međutim, ukoliko primirje ne uspe, onda je isporuka oružja Kijevu neizbežna, rekao je Nikolas Barns, bivši ambasador pri NATO i današnji profesor Harvarda. On je za CNN istakao da će, ako bude prekršeno primirje, "uslediti znatno oštrije ekonomske sankcije. A onda će Amerika, Kanada i multilateralni savez sastavljen od više zemalja Ukrajini isporučiti odbrambeno oružje".

Vlada SAD se već sada priprema za taj alternativni plan. Pentagon već sastavlja plan koji oružani sistemi bi mogli biti od pomoći Ukrajini. Tu spadaju radari i izviđačke bespilotne letelice koje blagovremeno upozoravaju na raketne napade.

Ali govori se i o modernom protivtenkovskom oružju i vojnim terenskim vozilima. Američki ratni brod "USS Cole" je za svaki slučaj već prebačen na Crno more. Za mart je u zapadnoukrajinskom Lavovu planirana obuka tri ukrajinska bataljona.

Već odavno je trebalo pružiti takvu pomoć za samopomoć, glasi poruka upućena putem većine američkih medija. Tako je Vašington post, list inače blizak Obami, vlastima SAD prebacio "pasivnost". List konkretno navodi da, dok Rusija proruskim borcima šalje tenkove, Ukrajina se smiruje posteljinom i konzervama.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.02.2015. 14:39
Tek kad se pojave vatrene pecurke preko fasingtona, tek tada ce da bude mira.........tada ce da nestane terorizam koji je Napravljen u njihovim bolesnim americkim glavama.........
Ponedeljak 16.02.2015. 14:58
Полусвет са запада жели рат јер другачије нису способни да живе.
Ponedeljak 16.02.2015. 15:05
NATO = ( nova atomska teroristička organizacija ). CIA = Criminals Is Action
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online