Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Subota 14.02.2015.
09:32
Beta A

Niko ne zna šta tačno Putin hoće

Sve je jači pesimizam o sudbini sporazuma potpisanog u četvrtak u Minsku kojim bi trebalo da se okonča desetomesečni rat na istoku Ukrajine.

Fonet/AP
Nikome ne polazi za rukom da shvati koji su ciljevi spoljne politike Vladimira Putina

Sporazum, nazvan Minsk 2, postignut posle 16 sati pregovora lidera Nemačke, Francuske, Ukrajine i Rusije, stvorio je "tračak nade" posle sukoba koji su poslednjih nedelja dostigli kritičnu tačku.

Na nedostatak poverenja utiče i to što lideri nisu potpisali nikakav obavezujući dokument. Umesto toga saglasili su se saopštenjem da će "u potpunosti poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine".

- Putin ima velike karte i dobro sa njima igra -  smatra Ivo Dadler, bivši ambasador SAD pri NATO, prenosi Njujork tajms.

- On ne dozvoljava da bilo ko zna šta mu je na umu. Konstantno smo mu govorili šta mi planiramo i da ne želimo vojne sukobe –

Nešto slično rekao je nedavno i Gernot Erler, koordinator nemačke vlade za politiku prema Rusiji, koji je ove nedelje posetio Beograd.

- Mi jednostavno ne znamo šta su ciljevi Rusije - rekao je Erler u intervjuu za magazin European. On smatra da je ruska politika nepredvidljiva.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je danas da ne treba "gajiti iluzije" o budućnosti mirovnog sporazuma.

- Ne želim da dajem lažne nade, niti da neko pomisli da sam naivan.Predstoji još dug i težak put do postizanja mira. Niko ne može da garantuje da će uslovi iz sporazuma u Minsku biti ispunjeni - rekao je Porošenko u govoru vojsci.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland, koji su učestvovali u pregovorima u Minsku, još su juče rekli da postoje "teškoće" u primeni sporazuma i zapretili Rusiji dodatnim sankcijama ukoliko ne bude poštovano primirje.

SAD koje nisu učestovale u pregovorima, podržale su "iza kulisa" svoje evropske saveznike kao i održavanje pritiska na Rusiju.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, malo pozitivnija, ocenila je tokom posete Tunisu, da će prekid vatre "ukoliko se konkretizuje na terenu" u nedelju, predstavljati prvi korak ka rešavanju krize.

Prorusi žele da zauzmu Debaljcevo pre početka primirja

Borbe se u istočnoj Ukrajini vode duž cele linije fronta, a "neprijateljske bespilotne letelice nadleću zonu konflikta", saopštila je ukrajinska vojska.

Vojska je navela da se borbe vode nadomak Debaljceva, strateškog železničkog čvora između Donjecka i Luganska gde su ukrajinski vojnici gotovo opkoljeni.

Mnogi analitičari veruju da će prorusi pokušati da zauzmu Debaljceve do nedelje kad počinje primirje.

- Ukrajina očekuje eskalaciju i preduzima sve mere kako bi odbila napade - izjavio je zamenik ukrajinskog ministra odbrane Petro Mehed i dodao da će pobunjenici pokušati da zauzmu Debaljceve i stratešku luku Mariupolj kod Azovskog mora.

Opšti je stav da je sporazum Minsk 2 samo prividan prekid vatre koji ne predviđa konkretne mehanizme za rešavanje spornih pitanja, kao što je kontrola 400 kilometara granice s Rusijom koja je u rukama seperatista, dok vlasti u Kijevu i Zapad tvrde da Rusija preko granice prebacuje oružje pobunjenicima.

Fonet/AP
Debaljcevo je jedna od strateških tački oko koje se vode bitke

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin priznao je danas u parlamentu da još nije određen datum za povlačenje "stranih snaga s ukrajinske teritorije".

Ostaje nerešena i sudbina pilota ukrajinske vojske Nađe Savčenko. Uprkos najavi o razmeni zatvorenika i talaca, ruski istražitelji saopštili su danas da nema uslova za oslobađanje Nađe Savčenko.

Savčenko je optužena za ubistvo dva ruska novinara u istočnoj Ukrajini sredinom juna, kada se borila kao dobrovoljac. Istražni komitet navodi da je Savčenko pritvorena tek pošto je dobrovoljno prešla granicu s Rusijom, što ona negira.

- Sporazum Minsk 2 će verovatno propasti narednih meseci i možemo da očekujemo eskalaciju nasilja i strože sankcije Rusiji tokom godine - ocenila je Grupa Evroazija u svojoj analizi.

POVEZANE VESTI

Subota 14.02.2015. 12:36
Шта ли Путин хоће? Па клекните и видећете шта хоће.
Subota 14.02.2015. 09:38
Debeljacevo je vec u ruskim rukama , ulicne borbe su u toku a vi gospodo se i dalje brinite sta to u stvari Putin zeli !?
Subota 14.02.2015. 11:21
"- Putin ima velike karte i dobro sa njima igra - smatra Ivo Dadler, bivši ambasador SAD pri NATO, prenosi Njujork tajms. - On ne dozvoljava da bilo ko zna šta mu je na umu. Konstantno smo mu govorili šta mi planiramo i da ne želimo vojne sukobe –" Хахаа најбоље је када ови зликовци почну да дробе о правди и искрености...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online