Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 14.02.2015.
05:45
O. Ikodinović - Vesti A

Srušili kuću, ubili troje dece

Ukrajinski vojnici još nisu pokazali spremnost da ispune dogovore o prekidu vatre, postignute u četvrtak u Minsku na sastanku šefova država "normandijske četvorke", izjavio je zamenik šefa Oružanih snaga Donjecke narodne republike Eduard Basurin.

Reuters
Nova razaranja: Ruševine u Dokučajevsku, kraj Donjecka

- Posle potpisivanja mirovnog memoranduma, ukrajinska strana je isticala da je spremna da ispuni sve uslove za očuvanje mira, ali ispada da je na samom početku prekinula njegovo ispunjavanje - rekao je Basurin.

Ni reči o sankcijama

Na samitu u Minsku nije se govorilo o antiruskim sankcijama, Krimu i isporuci nosača helikoptera mistral Rusiji od strane francuskog proizvođača. Osim toga, Moskva nije obećala oslobađanje ukrajinskog pilota Nadžede Savčenko, kako je ranije tvrdio ukrajinski predsednik Petro Porošenko, iako je i o tome bilo reči.

On je naglasio da u republikama Donjeckoj i Luganskoj - i dalje ginu ljudi. Samo nekoliko sati pošto su lideri Rusije, Francuske, Ukrajine i Nemačke postigli dogovore o primirju i regulisanju krize u Ukrajini, prema preliminarnim podacima, na istoku zemlje poginulo je oko 60 ljudi, uključujući i troje dece, a ranjeno je više od 80 osoba.

"Eksplozivna naprava pogodila je jednospratnu kuću. Zbog udara su se zidovi i plafon srušili u kupatilu. Spasioci su pronašli tela troje dece - dečaka rođenog 2013. i dve devojčice rođene 2001. i 2008. godine ", navela je pres služba Ministarstva za vanredne situacije Donjecke republike.

Rad "normandijske četvorke" na dokumentu iz Minska, koji bi trebalo da smanji tenzije na istoku zemlje, trajao je 16 sati. Posle sastanka, najavljen je prekid vatre od ponoći 15. februara, povlačenje teškog naoružanja na bezbednu udaljenost, koje mora početi najkasnije drugog dana posle prekida vatre i biti završen u roku od 14 dana, razoružavanje svih nelegalnih grupa, razmenu zarobljenika.

Ruski političari su pozitivno ocenili ulogu Vladimira Putina u dogovorima sklopljenim u Minsku, a sa njima se slažu i brojni analitičari.

- Svet je video u Minsku Putina kao mirotvorca, tokom pregovora "normandijske četvorke", čime je srušena zapadna medijska konstrukcija o tome da je Rusija "glavni agresor" u savremenom svetu, izjavio je predsednik komiteta Državne dume za poslove ZND, Leonid Sluicki.

Međutim, u Moskvi ima i onih političara koji su suzdržani u davanju svojih ocena realizacije dogovora iz Minska.

- Postoji opasnost da će Ukrajina narušiti ove sporazume, kao što je narušila septembarske, i zbog toga poslednji sastanci u Minsku izazivaju skepticizam, objasnio je zamenik predsednika Državne dume za spoljne poslove Leonid Kalašnjikov.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov priznao je da su razgovori "normandijske čertvorke" u Minsku bili "veoma teški i emotivni". Po njegovim rečima, Putin je "morao da uloži zaista mnogo napora" kako bi ubedio proruske vođe da potpišu dokument. Ali, bez obzira na to, što je svako branio svoju poziciju, niko predsedniku Ukrajine nije davao nikakve ultimatume, dodao je Peskov.

On je za dnevnik "Komersant" ponovio da se ruska strana zalagala za to da vatra bude odmah prekinuta.

Beta/AP
Besni republikanac: Džon Mekejn

Mekejn: Pre će svinje početi da lete!

Predsednik Senatskog komiteta SAD za naoružanje, Džon Mekejn smatra da je sporazum o prekidu sukoba u Ukrajini - neprimenjiv i da neće trajati ni nedelju dana. Taj papir je "zakrpa", poručio je Mekejn i ocenio da se dogovor u praksi ne može primeniti.

Odšteta

Francuska kasni sa isporukom prvog nosača od novembra prošle godine i preuzimanja mistrala odložila je do daljeg. Rusija je upozorila da će zatražiti odštetu, ukoliko realizacija prodaje bude otkazana, pa je posao, od tada, u stanju statusa kvo. Ugovor vredan 1,2 milijardi evra suspendovan je zbog ukrajinske krize.

Možda i zato što Amerika nije učestvovala u pregovorima i nije među potpisnicima dogovorenog rešenja.

- Ako se to desi (da primirje zaživi) - svinje će početi da lete, podrugljivo je naveo Mekejn za američke medije.

I drugi američki kongresmeni sa skepsom su dočekali sporazum u Minsku.

Senator Lindzi Grem smatra da je rezultat sporazuma "nasilno komadanje Ukrajine". On je optužio Francusku i Nemačku da su pregovore zasnovali na želji da se očuvaju ekonomske veze sa Rusijom i da nisu uzimali u obzir "regionalne posledice", ni "moralne imperative".

Francuski predsednik Fransoa Oland kao da je hteo da demantuje optužbe američke strane oko veza sa Moskvom, pa je juče žurno izjavio da "nisu ispunjeni svi uslovi za prodaju dva nosača mistral Rusiji, uprkos tome što je Moskva podržala novi mirovni plan za Ukrajinu".

- Nadam se da će se to dogoditi jednog dana. Jasno je da ukoliko sve dođe na svoje mesto, onda će se mere preduzeti na evropskom nivou na ublažavanju sankcija. Francuska će biti deo takvog procesa, ali u ovom trenutku, nismo dotle stigli, rekao je francuski predsednik novinarima posle samita EU, na kome je dominirala diskusija o najnovijem mirovnom planu za Ukrajinu.

Beta/AP
Dremljiv: Petro Porošenko na pregovorima

Zvanični Kijev ne priznaje obustavu vatre: Potpisali, a još ratuju

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je juče da je njegova zemlja još daleko od mira i da nema garancija da će dogovoreni prekid vatre imati efekta, preneo je Rojters.

- Niko ne gaji snažno uverenje da će mirovni uslovi koji su potpisani u Minsku biti striktno primenjeni, rekao je Porošenko tokom posete jednom vojnom poligonu.

Ukrajinski vojni portparol, Andrij Lisjenko, saopštio je da će ukrajinske snage zadržati sadašnje položaje dok primirje ne stupi na snagu 15. februara u ponoć i da će uzvratiti vatru ako to bude potrebno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online