Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.02.2015.
15:23 >> 18:31h
Beta A

Oštri sukobi u Ukrajini: Prorusi ne odustaju od Debaljceva

Oštre borbe izbile su u petak na istoku Urajine kada su prorusi pokrenili novu veliku operaciju za zauzimanje strateškog železničkog čvora uoči roka za okončanje sukoba, javila je agencija AP. Kako su preneli zvaničnici, u sukobima je stradalo najmanje 25 ljudi.

Beta/AP/P. D. J.
Ukrajinske trupe nedaleko od Debaljceva gde se odvijaju žestoke borbe

Dan pošto su u Minsku sporazum potpisali lideri Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske, sukobi na istoku Ukrajine su pojačani.

Okončati sukobe

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer rekao je da se nada da će neprijateljstva biti završena do roka za stupanje na snagu sporazuma iz Minska. Kako je rekao, sukobljene snage moraju da se potrude, kako bi se omogućio rad posmatračima OEBS-a.

- Bespilotne letelice su više puta gađane, posmatrači su uzimani za taoce, tako da je potrebna promena u odnosu - rekao je on.

Zvaničnici ukrajinske vojske rekli su da je grad Debaljcevo, u kojem se nalazi važna železnička stanica i koji kontrolišu snage vlade u Kijevu, bio pod artiljerijskim i raketnim napadima u periodu od 24 časa posle potpisivanja sporazuma u Minsku.

Reporteri Asošiejtid presa javili su danas da su videli snažno granatiranje uz put severno od grada koji je jedina veza između Debaljceva i ostatka teritorije pod kontrolom vlade u Kijevu.

Rok za stupanje na snagu sporazuma ističe minut posle ponoći u subotu. Zamenik ministra odbrane Ukrajine Petro Mehed rekao je, kako prenosi ukrajinska agencije Interfaks, da su proruske snage dobile zadatak da do nedelje zauzmu Debaljcevo, kao i lučki grad Mariupolj.

Ukrajina navodi da bi Debaljcevo trebalo da ostane pod kontrolom vlade u Kijevu po septembarskom sporazumu iz Minska na koji se nadovezuje jučerašnji.

Agencija AP navodi da se ruski predsednik Vladimir Putin i ukrajinski predsednik Petro Porošenko nisu juče saglasili šta mirovni sporazum znači za Debaljceve.

Granate su pale i u grad Artemivsk 40 kilometara iza linije fronta, koji kontrolišu ukrajinske snage. Reporteri AP-a javili su da su videli telo ubijenog deteta pošto je raketa pogodila jedno obdanište. Zasad se ne zna ko je odgovoran za taj napad.

Vladine snage saopštile su da su povratile kontrolu nad nekoliko sela kod Azovskog mora kako bi odbile pobunjeničke snage od Mauripolja, ali tamo nije dozvoljen pristuip novinarima.

Portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko je rekao da je 11 vojnika poginulo dok je 40 ranjeno u protekla 24 časa. Lokalne vlasti lojalne Kijevu su saopštile da je šest civila poginulo, dok su separatističke vlasti saopštile da je sedam ljudi ubijeno u artiljerijskim napadima na Lugansk i Horlivku.

Rok za stupanje na snagu sporazuma o prekidu vatre je noć između subote i nedelje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online