Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 10.02.2015.
10:20
Beta A

"Nećemo slati teško naoružanje u Ukrajinu"

Poljski vicepremijer i ministar odbrane Tomaš Šemonjak kategorično je odbio da bi Poljska u Ukrajinu mogla da isporuči teško naoružanje, kao što su tenkovi ili protivavionske rakete "Grad".

Reuters/K. P.
Ne postoji embargo za slanje oružja Ukrajini: Tomaš Šemonjak

- Znam da ima takvih nagađanja u medijima. Želim da bude sasvim jasno: Ne dolazi u obzir da se u Ukrajinu šalje teško naoružanje, rakete "Grad", tenkovi ili slično oružje. Poljska nije imala i nema takve planove - kazao je Šemonjak u intervjuu za "Gazetu viborču".
 

Ministar odbrane je, međutim, podsetio da ne postoji nikakav embargo na isporuke oružja Ukrajini, te Poljska već pomaže ukrajinsku armiju tako što joj šalje ćebad i namirnice, a odbio je kritike Kremlja da bi isporuke oružja Ukrajini bile "vrhunac cinizma".

- A otkud u okolini Donbasa najsavremeniji tenkovi, topovi i raketni sistemi? Iz svemira ili iz Rusije? Naglašavamo da nema prepreka za saradnju vojne industrije Poljske i Ukrajine. To je naš stav od septembra - kazao je Šemonjak.

Poljski vicepremijer izrazio je razumevanje za stav nemačke kancelarke Angele Merkel da isporuke oružja Ukrajini neće preplašiti ruskog predsednika Vladimira Putina, zato što Ukrajina ionako ne može da dostigne ruski vojni potencijal, a da će isporuke oružja doprineti samo da se sukob pooštri.

- To je realna dilema. Sećam se da je na to ustao predsednik Estonije Tomas Ilves i zapitao kako onda da Ukrajina brani svoju teritorijalnu celovitost kada ima oružje iz 1960-tih i 1970-tih godina, a pred njom stoje vojnici opremljeni najsavremenijim oružjem 21. veka", kazao je vicepremijer.

Šemonjak je za "Gazetu viborču" ponovio da podržava mirovne napore Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, i odbio poređenje pregovora u Minsku s Minhenskim sporazumom s Hitlerom iz 1938. godine.

- Takve istorijske paralele nisu ispravne. U razgovorima će učestvovati predsednik Ukrajine Petro Porošenko i uveren sam da neće dopustiti nikakvo rešenje koje bi bilo suprotno interesima njegove zemlje. Imajmo na umu da je suština Minhenskog sporazuma bila ta da su zahtevi Hitlera zadovoljeni iza ldeja tadašnjih čehoslovačkih vlasti. Imam utisak da evropski političari ne žele da rade ništa suprotno volji Ukrajine. Vidim da u potpunosti podržavaju njene prozapadne ambicije - kazao je Šemonjak.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.02.2015. 10:23
Naravno da neće - pa nisu ludi da stalno naoružavaju Rusku stranu ?
Utorak 10.02.2015. 15:27
danas hoćo sutra neću.Ovi Poljaci ko deca:hoću,neću,hoću.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online