Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 10.02.2015.
08:47
blic.rs A

Ovo su vrata kojim Putinova armija može da uđe u EU

Rusija je dobila ponudu od Kipra da izgradi avio i mornaričke baze na teritoriji ove zemlje. S obzirom da je jedna od 28 država članica EU, ovaj potez Kiprana izazvao je popriličnu zabrinutost evropskih saveznika.

Fonet/AP
Rusija gradi vojnu bazu na Kipru: Vladimir Putin

Predsednik Nikos Anastasijades izjavio je da je njegova država spremna da "ugosti" ruske vojne baze na svojoj teritoriji. Zvanični dogovor između dve države trebalo bi da bude potpisan 25. februara, navodi ruski sajt "Lenta.ru", a prenosi američki "Biznis insajder".
 

- Postoji stari dogovor između naše dve zemlje, koji ćemo obnoviti i obogatiti još nekom klauzulom. Istovremeno, Rusiji ćemo ponuditi određenu saradnju koju imamo i sa nekim drugim zemljama, poput Nemačke i Francuske - izjavio je Anastasijades i dodao da "Kipar i Rusija imaju tradicionalno dobre odnose, i da se to ni pod kakvim okolnostima neće menjati".

Ova izjava predsednika Kipra došla je nakon što je Rusija nedavno izrazila želju da sagradi vojne baze u ovoj zemlji.

Ono što je zanimljivo je činjenica da je Kipar jedna od 28 članica EU koje su Rusiji uvele sankcije zbog sukoba u Ukrajini.

Kipar uneo nemir u EU

Ipak, Kipar je, poput Grčke, uneo dozu nemira u Evropsku uniju nakon što je izrazio protivljenje uvođenju dodatnih sankcija Rusiji, uz konstataciju da "veliki broj članica prećutno deli njihovo mišljenje".

- Želimo da izbegnemo dalje pogoršanje odnosa između Rusije i Evropske unije - izjavio je predsednik Anastasijades nakon što je odbio da učestvuje u proširivanju sankcija Rusiji.

Zapad zabrinut

Ovolika količina ruskog uticaja i uopšte prisna i uspešna saradnja dve države zabrinula je zapadne partnere Kipra, koji sa neodobravanjem gledaju na ovakav odnos sa Rusima udaljeno od britanske baze "Akrotiri". Uz to, ruskoj mornarici biće dozvoljeno da trajno koristi luku Limasol.

Izvori iz EU navode da su mišljenja oko Rusije duboko podeljena, i dok jedni  poteze Kipra smatraju "crvenom uzbunom", drugi prećutno odobravaju ovakvu politiku.

Pretpostavlja se da će Rusija koristiti vojnu avio bazu "Andres Papandreu", kao i internacionalni aerodrom Pafos na jugozapadu Kipra, što je svega 50 kilometara

Luka Limasol graniči se sa britanskom vojnom bazom, koja predstavlja značajnu stratešku tačku delovanja NATO-a, i središte elektronskog nadzora vojnih aktivnosti alijanse.

"Raša tudej" navodi da ovaj dogovor i nije toliko iznenađujuć, s obzirom na "blisku ekonomsku saradnju dve države u proteklih 20 godina".

Tu se pre svega misli na podatak da su "ruski državljani u protekle dve decenije prebacili više od 30 milijardi dolara u kiparske banke", prenela je "Raša tudej".

Obraćanje Rusiji za pomoć u poslednjem trenutku je prekinula EU, što je rezultovalo zatvaranje druge najveće banke na Kipru

Nakon krize u koju je upao bankarski sistem Kipra 2013. godine, utvrđeno je da je skoro trećina ukupnog kapitala upravo ruskog porekla. Da ne spominjemo veliki broj kompanija iz Rusije čije je sedište registrovano na Kipru.

- Rusko prisustvo na Kipru je možda i najbitniji faktor napretka naše ekonomije. To se oseća na svakom koraku, od turizma do tržišta nekretnina - izjavio je Majkl Florentidis, glavni ekonomisa u "XM", jednoj od najuspešnijih kompanija u Limasolu, koja se bavi pružanjem finansijskih usluga.

Tenzije iz 2013.

Panika u zapadnim zemljama bila je na vrhuncu 2013. godine u toku kiparske bankarske krize, kada je ova država razmatrala da zatraži ekonomsku pomoć za izlazak iz krize upravo od Rusije.

Tenzija u EU je tih dana bila tolika da se bukvalno mogla napipati u vazduhu. Evropa je bila u strahu da će Rusija zauzvrat zatražiti pomorske baze i pristup državnim rezervama gasa.

Na kraju je Kipar ipak odlučio da se za pomoć obrati "trojci" (MMF, Evropska centralna banka i EU), pod pritiskom Evropske unije. Dobili su sumu od 10 milijardi evra, a zauzvrat su morali da zatvore drugu najveću banku "Laiki", i uvedu plaćanje jednokratne takse na sve neosigurane depozite, uključujući i one stranih državljana.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.02.2015. 09:24
Kafa jos vise prija uz ovakvu vest. Jos da im nasi dozvole da izgrade baze, u juznoj Srbiji Presevo-Bujanovac, u Krivolak Makedoniji, Grcka, i Rusi bi otsekli amere. Samo mislim da nasi nemaju m.. a za ovako nesto
Utorak 10.02.2015. 10:49
oprem dobro eU!
Utorak 10.02.2015. 13:04
Клип кукуруза је почео да се круни...игранка је почела. Браво Грци и Кипрани!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online