Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 09.02.2015.
13:13
Srna A

"Pobedićemo Ruse uz pomoć balkanskih država!"

Američki senator Kris Marfi najavljuje da će SAD učiniti sve da izbace Rusiju sa Balkana i posebno izražava zadovoljstvo zbog činjenice da je, pod snažnim uticajem Vašingtona, propao projekat "Južni tok".

wikipedia.org
Kris Marfi

Marfi je, gostujući u  nemačkom Fondu "Maršal", potvrdio da su SAD prešle u napad na Rusiju na gotovo na svim područjima.

Senator iz redova Demokratske stranke, koji je bio  u političkoj "inspekciji" na Balkanu, zadovoljan je zbog  činjenice da zemlje regije žele u EU i NATO i da odbijaju ruske ponude.

On kao pozitivan primer navodi Crnu Goru, kojoj su Rusi, kako tvrdi, ponudili ugovor o vojno-pomorskoj bazi vredan nekoliko milijardi, ali je Podgorica, uprkos ekonomskih problema, odbila ponudu, jer želi biti dio EU i NATO-a.

- Bio sam u Bugarskoj sa senatorom Mekkejnom  onog dana kad je zamrznut "Južni tok" i  želeo sam da saopštim Vladi Srbije da mi je drago što se taj projekat ne razvija - navodi Marfi.

On poručuje da će američki gas zameniti ruski, odnosno, da je alternativa potencijalni uvoz iz SAD, uz  novi terminal u Hrvatskoj.

Marfi, koji se perdstavlja kao glavni američki stručnjak za Balkan,ističe da je ruski predsednik Vladimir Putin mislio da će od Srbije dobiti više u sferi vojne saradnje, računajući na Južni tok.

- Ali, zahvaljujući tome što su Srbija i druge zemlje u regiji odlučile da ostanu na evroatlantskom putu i potvrdile privrženost toj obavezi, sprečeno je proširenje saradnje sa Rusijom - istakao je Marfi.

On kao "frapantan uspeh" navodi "činjenicu da postoji privremeni sporazum po kojem srpska vlada službeno ne priznaje Kosovo, ali je spremna da radi sa njim kao sa ravnopravnim partnerom" - prenose portali.

Govoreći o Makedoniji, senator iz savezne američke države Konektikat, najavljuje  da SAD mogu da izvrše pritisak na Skoplje kako bi se vratilo  na "pravi put".

Marfi smatra da se "vodeća uloga SAD  mora aktivnije koristiti u rešavanju makedonskog spora sa Grčkom u vezi imena države".

- Želim da svi shvate: Rusija neće "ispariti" - ona će nastaviti da vrši pritisak i sondira situaciju na Blakanu - rekao je Marfi.

On zaključuje da "polovičnost politike pojedinih vlada na Balkanu" osigurava "dobru startnu poziciju za povratak Vašingtona u regiju".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.02.2015. 13:23
Ovom majmunu treba objasniti da su vlast i narod na potpuno suprotnim stranama u Srbiji . To što je picousti za EU i NATO bandite ne može nikada izbrisati RUSE iz srca naroda SRBIJE .
Ponedeljak 09.02.2015. 13:32
Kauboji,dabogda vam preselo sve to sto radite i planirate!!!!!!!!
Ponedeljak 09.02.2015. 13:33
Срећа наша, а несрећа ваша, што те твоје лажи немају утемељење у народу Србије! Го-вно једно на шта ти ми личимо?!Ти би хтео да будемо сатанисти као ви и ваше слуге на власти, али ево ти га на!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online