Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 08.02.2015.
12:19
blic.rs A

Zašto je papa Franja drugačiji od drugih?

Izjavom da je u redu da roditelji udare decu ako ih pritom ne ponize papa Franja je “dirnuo u osinje gnezdo”, ocenjuje CNN . Ovo papi nije prvi put da priča nešto se ne dopada svima.

identidadgeek.com
Definitivno drugačiji od svih svojih prethodnika: Papa Franja

Jedno je sigurno u vezi sa papom Franjom, a to je da Rimokatolička crkva nikada imala na svom čelu osobu koja skoro svakom svojom izjavom pogodi nekome nerv, bilo da su u pitanju konzervativci, liberali, vernici ili ateisti.

Za manje od dve godine od dolaska u Vatikan ovaj bivši nadbiskup Buenos Ajresa, koji je pre crkvenog posla bio izbacivač iz klubova, imao je brojne “jake“ izjave.

O kažnjavanju dece

“Na jednom venčanju čuo sam kako neki otac kaže: ‘Ponekad udarim decu, ali nikada u lice da ih ne ponižavam’. Kako je to lepo, pomislio sam, on ima osećaj za dostojanstvo”, rekao je papa vernicima na Tgu Svetog Petra.

O “zečevima”

Nakon nedavne posete Filipinima papa je rekao da to što Bog daje nekome mogućnost da može da začne dete ne znači da se treba ponašati poput zečeva. “Ne. Osnova roditeljstva je odgovornost”, kazao je papa.

O "Šarliju Ebdou”

Posle terorističkog napada u januaru na redakciju francuskog satiričnog magazina “Šarli Ebdo“ papa je poručio da sloboda govora ima granicu i da ne može da se bez posledica vređa nečija vera. “Ako mi neko opsuje majku, može da očekuje udarac, to je normalno”, kaže papa.

O “neplodnoj babi“ EU

Tokom obraćanja poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu papa je govorio o imigrantima i rekao da "ne možemo da dozvolimo da Sredozemno more postane veliko groblje”, ali je udario i na birokratiju EU i kazao da se čini da je "Evropa postala baba, koja više nije plodna i živahna”.

O pravima gejeva

Iako je mnogo puta govorio da je protiv istopolnih brakova, papa je privukao veliku pažnju medija izjavom o gejevima. "Ako je osoba gej i traži Boga i nastupa dobre volje, ko sam ja da joj sudim? Ne bi trebalo da marginalizujemo te ljude. Oni moraju da budu intergrisani u društvo”, tvrdio je papa.

O Bogu

U diskusiji s Euđenijem Skalfarijem, ateistom i urednikom rimske "Republike”, kazao je da veruje u Boga, ali ne katoličkog Boga. "Ne postoji katolički Bog, postoji Bog i ja verujem u Isusa Hrista, njegovo otelotvorenje”, rekao je papa.

O rasipnom sveštenstvu

Kaže da ga pogađa to što se sveštenstvo vozi u poslednjim modelima automobila. "Ako vam se sviđa neki fensi auto, samo pomislite na to koliko dece u svetu umire od gladi”, upozorio je papa.

O mafiji

Na misi u Kalabriji, italijanskoj pokrajini u kojoj deluje Ndrangeta, on je njene pripadnike osudio zbog "obožavanja zla”. "Oni koji u svojim životima slade put zla, kao što to čine mafijaši, nisu u zajedništvu sa Bogom”, kaže on.

O bogatima

Smatra da je "nejednakost osnova svih zala”. "Ljudska prava nisu ugrožena samo terorizmom, represijom ili ubijanjem, već i ekonomskim strukturama koje ne postupaju fer i koje stvaraju ogromnu nejednakost”, navodi papa.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.02.2015. 12:31
Zato sto je poslednji papa !! nego , dje onaj "markoni" koji se tako slatko smijao na moje konstatacije da ce Vatikan nestati !!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online