Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Subota 07.02.2015.
07:39
I. K. A

Kijev prodaje oružje Asadu

Ruska televizija Lajfnjuz objavila je dokumenta Vlade u Kijevu iz kojih se vidi da režim prodaje oružje sirijskom predsedniku Bašaru Asadu. Reč je o ukrajinskom i o oružju NATO za koje se pretpostavlja da ga je Amerika dostavila Kijevu koji ga dalje liferuje trenutno glavnom neprijatelju Vašingtona posle Vladimira Putina.

Beta/AP
Politika i biznis: Arsenij Jacenjuk, premijer Ukrajine

Dokumente je dostavila grupa hakera Sajberberkut koja je i ranije upadala u arhive kijevskog marionetskog režima. Ovog puta, hakeri tvrde da su prodrli u mobilni telefon člana delegacije američkog potpredsednika Džozefa Bajdena prilikom ranije posete Kijevu.

Skandal je izbio u trenutku kada Kijev traži da Vašington ozvaniči isporuke oružja režimu koji poslednjih nedelja trpi poraze na bojnom polju. U isto vreme odvija se poslednji, očajnički, pokušaj nemačkog kancelara Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda da spreče katastrofu i raspaljivanje totalnog rata, zbog čega su se uputili u Moskvu kod Vladimira Putina.

Upleten i premijer

Presretnuta je i poruka Balute saučesniku u kojoj pominje vrh kijevskog režima. - Sirijci će isplatiti drugu ratu po prijemu robe. Čim Arsen (Avakov, tajkun i ministar policije) i usaglasi sve sa Jacenjukom (Arsenij, premijer), javiću ti to - piše Baluta.

Sumnje u uspeh njihove misije pojačala je i najava američkog potpredsednika Džozefa Bajdena da će Vašington "ne pre naredne nedelje da donese odluku da li će zvanično da isporuči oružje u Ukrajinu". Kijev istovremeno vapi za oružjem, a sada se ispostavilo da ga liferuju Asadu.

Predstavljeni su dokumenti u kom posao s prodajom oružja zaključuju zamenik kijevskog ministra odbrane Pjotr Mehjed i brigadni general Armije Sirije Talal Mahluf, za kog se navodi da je blizak saradnik Bašara Asada. Posebno posle svega upada u oči da je Pjotr Mehjed preživeo smenu bivšeg ministra odbrane Valerija Heleteja.

Spisak oružja priložen u pismu Pjotra Mehjeda identičan je potraživanju kijevskih vlasti od Amerike 25. novembra 2014. Reč je o 400 snajperskih i 2.000 jurišnih pušaka, 720 bacača granata, 200 minobacača, raketnim kompleksima, opremi i municiji. Sada je ta količina sa karakterističnim NATO standardima, na primer kalibrom 5,56 i 81 milimetra, dostavljena Siriji.

Navodi se da je posrednik tajkun Igor Baluta, koji je nedavno uklonjen sa mesta gubernatora Harkovske oblasti. On je organizovao noćnu dostavku partije američkog oružja u luku Odese.

Bušno do Bele kuće

Američki "Blumberg" navodi kako se sumnja da hakeri kineske vlade stoje iza drugog prodora u tajne Vašingtona. Ovog puta reč je o podacima 80 miliona klijenata osiguravajuće kompanije Antem, među kojima su i preduzeća koja proizvode oružje za američku vojsku. Provaljeni su i podaci Majkla Denijela, koordinatora Bele kuće po pitanju sajber bezbednosti.

- Od 72 i 92 brigade uzeli smo po dva kamiona, sada menjaju tablice i cirade. Uskoro će biti spremni za put iz Bele Crkve (vojni aerodrom kod Kijeva) - piše Baluti 8. decembra napoznati saučesnik.
- Dobro. Reci svojima da provere da li je sve na broju i da li je kompletno - odgovara Baluta ujutro.

Već 10. januara presretnut je mejl Balute koji sirijskom generalu poručuje da je pošiljka odobrena i saopštava mu da može da počne pretovar.

Inače, još 2013. godine bivši ministar spoljnih poslova Leonid Kožara bio je u situaciji da se pravda zbog optužbi da Ukrajina narušava režim sankcija na postavke oružja Siriji.

Ukradu i zavoje

Amerika poriče da već šalje oružje u Ukrajinu. Međutim, Armija Novorosije već je pružila dokaze, čak i neeksplodirane projektile, da snage kijevske hunte koriste municiju po NATO standardima. S obzirom na kalibar, podrazumeva se da je uz projektile poslato oružje.
Zato su javno slati su šlemovi, radio-uređaji, panciri, kompleti prve pomoći... Još letos izbio je skandal kada su do ukrajinskih vojnika stigli prazni paketi prve pomoći. Sadržaj je bio izvađen, a oglasi o prodaji istog našli su se na internetu.

POVEZANE VESTI

Subota 07.02.2015. 09:22
Оружје,оружје,оружје......за неко време сваки становник наше Земљине кугле имаће своје оружје и деца од 10 година имаће своје револвере и има да лету меткови и дању и ноћу.Животиње су паметније од човека.
Subota 07.02.2015. 09:20
Звуци ко науцна фантастика.......А ста це Асаду тај крс из бивсе украјине, њему је потребно модерно орузије.......А мислите мозда да нема xаxаxаxаx...........С300 и Руска База цувају структуру Сирије...........Русија ако хоце мозе дзихадисте и плаценике циа-исис да спрзи за трен !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online