Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 06.02.2015.
13:13
Srna A

Mirovni plan za Ukrajinu: Šta će Oland i Merkelova ponuditi Putinu?

Nemačka i Francsuka predložiće Moskvi federalizaciju Ukrajine i garanciju da Kijev neće ući u NATO - navode ruski mediji. Novi mirovni plan zasniva se na očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i odgovaraće i Ukrajini i Rusiji.

Beta/AP/Presidential Press Service/M. L.
Najpre sastanak sa Porošenkom, sledeći je Putin: Anglea Merkel i Fransoa Oland u Kijevu

Francuski "Mond" navodi da će  lideri Nemačke i Francuske Angelea Merkel i Fransoa Oland predložiti Vladimiru Putinu plan federalizacije Ukrajine, i grancije da Kijev neće dobiti "zeleno svetlo" za stupanje u savez sa NATO-om.

U SAD na plan gledaju dvojako - državni skeretar Džon Keri zalaže se za povlačenje teške artiljerije, ali neimenovani američki diplomata smatra da  francusko-nemačka inicijativa "uopšte ne liči na mirovni plan".

Prema njegovim rečima,  to je samo "cinični potez da se Nemačka i Francuska  izuzmu od obaveza provođenja sporazuma u Minsku".

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov tvrdi da Kremlj nije upoznat o  detaljima francusko-nemačkog plana regulisanje krize u Donbasu.

Ušakov se nada da plan uključuje mnogobrojne predloge Vladimira Putina i napominje da krvoproliće nije moralo da se desi da su se obe strane u Ukrajini saglasile sa predlogom da se u  potpunosti povuče teška artiljerija.

Sveobuhvatan sporazum

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da ide na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom s ciljem da se postigne sveobuhvatan sporazum o okončanju nasilja u Ukrajini, insistirajući da je prekid vatre samo prvi korak.

- Nakon što smo proveli nekoliko sati u Kijevu, cilj je da dobijemo sporazum - rekao je Oland pred polazak u Moskvu sa nemačkim kancelarom Angelom Merkel.

Ona je izjavila u Berlinu da se ne može reći unapred da li će sastanak sa Putinom rezultovati napretkom u reševanju ukrajinske krize.

- Potpuno je otvoreno pitanje da li će ovi razgovori biti uspešni u postizanju prekida vatre. Ne znamo da li će to biti ostvareno danas ili će, možda, biti potrebni dodatni razgovori - rekla je Merkelova prije polaska za Moskvu.

Ona je dodala da ne zna da li će razgovori u Moskvi biti dugi ili kratki niti da li će ovo biti poslednji sastanak.

Merkel i Oland juče su u Kijevu razgovarali sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom.

POVEZANE VESTI

Petak 06.02.2015. 13:35
''Merkel i Oland juče su u Kijevu razgovarali sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom''. Па зар од јуче до данас нема никаква вест шта вам је Порошенко одговорио на понуду.
Petak 06.02.2015. 14:38
Za Baba-Meri znam,a za Olanda sumnjam da ima šta da ponudi srem što mu baba-Meri naredi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online