Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 01.02.2015.
16:52
Dojče Vele A

Da li će "slučaj Grčka" zapaliti Evropu?

Mnoge evropske vlade se boje da bi se "slučaj Grčka" mogao ponoviti i u drugim članicama EU-a. To bi ugrozilo celokupni evropski koncept štednje kao put za izlazak iz krize. Pobeda Aleksisa Ciprasa na izborima u Grčkoj za mnoge evropske vlade predstavlja veliki problem.

Fonet/AP
Mnogi šefovi država su smatrali Sirizu opasnim političkim protivnikom

Pred izbore 2012. godine, mnogi šefovi država ili vlada su smatrali da je Siriza opasan politički savez. Tog mišljenja su, recimo, bili nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland i tadašnji talijanski premijer Mario Monti. I to iako su i Oland i Monti smatrali da je štednje za koji se zalagala Nemačka pogrešna.

U stvari su, tada su u Ciprasu mogli čak videti i potencijalnog saveznika. Ali on im se činio previše radikalan. Osim toga, Francuska i Italija su grčki poverioci. Obe zemlje strahuju da im Grčka neće vratiti dugove. Nije slučajno što je posle pobede Ciprasa baš Oland preventivno izjavio da se "preuzete obaveze moraju ispuniti".

Kompromisi su mogući

Beta/M. O.
Grčka vlast pogrešno startovala smatra Emanouilidis

Ipak, Cipras je odmah najavio kraj politike štednje, a mnoge pokrenute reforme ne samo da želi zaustaviti nego ih namerava poništiti.

Janis Emanouilidis, stručnjak za Grčku iz briselskg Centra za evropsku politiku, smatra da "ima prostora za kompromise".

On je uveren da je nova grčka vlada "pogrešno startovala" i da će i sama uvideti da je "s određenim stvarima otišla predaleko".

Prema mišljenju ovog stručnjaka, sada bi moglo doći do dugotrajnih pregovora o uslovima otplate kredita, a i pored demantija iz Berlina i Brisela ima mnogo političara koji mogu zamisliti dužničke olakšice za Atinu.

- Hoće li osnovni dogovor o štednji i reformama kao uslovima za davanje kredita i dalje vredeti, zavisi će od toga "šta Siriza ima za ponuditi - rekao je Emanouilidis.

On smatra da bi moglo doći do kompromisa ukoliko bi Cipras protiv oligarha i u borbi protiv utaje poreza učinio nešto više od svojih prethodnika.

Mnogi sada smatraju da je došlo njihovo vreme

Beta/AP/A. K.
Stranka Podemos ohrabrena rezultatima u Grčkoj kreće u promenu vlasti u Španiji

Ipak, ne radi se samo o Grčkoj. Ono što države okrenute ka stabilnosti, poput Nemačke, trenutno uznemiruje, jeste mogućnost izbijanja protesta širom Evrope, a oni bi mogli uzdrmati s mukom postignuti konsenzus u finansijskoj politici.

Sada se na primer u Španiji nova levičarska stranka Podemos ("Mi možemo") nada pobedi na parlamentarnim izborima koji se održavaju na jesen. Ankete pokazuju da Podemos trenutno ima prednost u odnosu na vladajuću Narodnu stranku i socijaliste.

I u Portugalu se upravo formira pokret po uzoru na Sirizu. Italija i Francuska, u kojima su na vlasti socijalisti, ionako su samo nevoljno učestvovali u dosadašnjim merama, stalno pokušavajući da izbegnu reforme.

Oni bi mogle iskoristiti rezultate izbora u Grčkoj kao "izgovor da ostvare kompromise na planu štednje", smatra Emanouilidis. Ali, opasnost za konsenzus ne dolazi samo s leva, već i s desna: u Francuskoj Nacionalna fronta Marine Le Pen već podržava neke izjave i postupke Sirize - posebno prema Bruselu i razumevanju politike Rusije.

Slično reaguje i italijanska "Liga sever". Moskovski list "Nezavisimaja gazeta" je već napisao da bi "nova grčka vlada mogla biti najvažnija prethodnica otpora antiruskim sankcijama EU-a".

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.02.2015. 17:18
Objektivno gledajući sve male zemlje unutar EU su poroboljene od Britanaca , Nemaca i Francuza . Svi rade za njih i svi su finansijski dužni upravo njima . Kako je dug zelenaški mnogi ne vide spas od omče koju su im baš oni stavili . Sada se u Grčkoj pojavio čovek koji je spreman da kaže DOSTA JE BILO a da li će to pokrenuti lavinu u ostalim zemljama pokazaće vreme pred nama .
Nedelja 01.02.2015. 18:30
Искрено се надам да "случај Грчка" није само показна вежба да се против системског глобалног освајача - НЕ МОЖЕ борити - системским потезима и мерама ?
Nedelja 01.02.2015. 17:38
I ovaj grcki Pinokio ce proci kao i onaj ruski klovn , koji danas ne sme ni da se javi - Zapad mu zap usio usta .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online