Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 31.01.2015.
09:13
D. Lukić - Vesti A

Zapad i Balkan protiv terora (2): "Naši" i "njihovi" džihadisti

Američka CIA procenjuje da džihadisti Islamske države u Siriji i Iraku imaju 31.000 boraca. Američki ratni avioni izveli su do sada više hiljada udara na položaje džihadista, ali nisu uspeli da promene sliku na terenu. Naprotiv, potpomognuti iz susednog Irana, šiitski džihadisti u sastavu Islamske države i dalje drže u rukama delove zapadnog i severnog Iraka.

Međunarodni skup u Londonu: Kako se odbraniti od Islamske države

Američka vazdušna intervencija ima za cilj da u Bagdadu održi Vašingtonu odanu marionetsku vladu.

U Siriji, vazdušni udari nisu, takođe, promenili sliku na frontovima niti su uspeli da džihadiste izbace iz njihovog glavnog uporišta - Rakah.

SAD i Evropska unija vojno i logistički pomažu "svoje" džihadiste koje nazivaju "umerenim" i organizuju ih da budu "zapadna kopnena vojska" u obaranju režima u Damasku i održavanju u životu režima u Bagdadu.

Šefovi diplomatija zemalja direktno uključenih u novu rundu takozvanog rata protiv terora, sastali su se prošle sedmice u Londonu radi dogovora o zajedničkom planu borbe protiv Islamske države. Među učesnicima bilo je šest članica EU (Belgija, Danska, Francuska, Nemačka, Italija i Holandija), kao i sedam ministara zemalja iz regiona Bliskog istoka - Egipta, Iraka, Jordana, Kuvajta, Saudijske Arabije, Emirata i Turske.

Londonski sastanak je sazvan i zbog straha od samoorganizovanih terorističkih grupa (posle Pariza) sastavljenih od "mladih Evropljana radikalizovanih islamističkom propagandom preko interneta i u islamskim bogomoljama širom kontinenta".

Kao direktna posledica napada na satirični nedeljnik u Parizu, neke zemlje EU već su počele da vuku jednostrane poteze, pa je, tako, u Londonu (na primer) najavljeno kako će Nemačka uskoro da oduzima lične karte i pasoše građanima za koje se (samo) posumnja da nameravaju da se pridruže džihadistima na Bliskom istoku. Prema istim informacijama u Londonu, u Danskoj bi mogle da se uskoro kriminalizuju i posete građana islamističkim sajtovima.

U Britaniji je već u proceduri projekat "Povelje njuškanja" - široka ovlašćenja Skotland jardu i unutrašnjoj obaveštajnoj službi (MI5) da neograničeno kontrolišu elektronske komunikacije građana. Tu se, na primer, predviđa potpuna zabrana šifrovanog elektronskog komuniciranja i skrivanja identiteta korisnika društvenih mreža.

Izabrali strah

U jednom londonskom komentaru stoji upozorenje da je Evropa, u odgovoru na pretnju radikalnog islama, "umesto poverenja izabrala strah".

Najveći udar na građanske slobode na celom prostoru EU predstavlja, za sada samo zahtev obaveštajnih službi političkom establišmentu, da se uspostavi objedinjena evropska baza podataka o putnicima u međunarodnom saobraćaju kako bi Veliki brat, navodno, lakše ulazio u trag potencijalnim teroristima. U jednom predlogu koji je još prošle godine sastavila Evropska komisija u Briselu, informacije o putnicima uključuju i takve detalje kao što su njihove kućne adrese i brojevi pasoša. Sve bi se to čuvalo najmanje pet godina i sve bilo - prema potrebi - dostupno obaveštajnim službama u Evropi i SAD.

Upozorenje staro 200 godina

Američki predsednik, Bendžamin Franklin, još pre dvesta godina je upozoravao: "Oni koji se tako lako odriču slobode građana radi malo bezbednosti, nisu zaslužili da imaju ni slobodu ni bezbednost."

Nakon sastanka jedanaestorice ministara spoljnih poslova u Londonu, održanog iza zatvorenih vrata , insajderi u Vajtholu govore o "žestokoj polemici" između onih (na sastanku) koji napad džihadista u Parizu uzimaju kao argument za veću kontrolu nad građanima EU, a u ime njihove bezbednosti; i onih koji smatraju da su bezbednosne agencije već previše ušle u privatne živote evropskih građana.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Subota 31.01.2015. 13:54
Od kad su Ameri poceli da ih bombarduju oni uvecali teritoriju duplo???!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online