Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 16.01.2015.
18:35
Srna, Beta A

Erdogan najavljuje sukob civilizacija

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas na "sukob civilizacija" posle napada islamista u Parizu prošle nedelje.

Fonet/AP
Nema slobode bez granica, upozorava Erdogan
 

- Pratimo sa velikom zabrinutošću napad na islam sakriven iza napada na satirični magazin u Francuskoj - rekao je Erdogan, kritikujući rastuću islamofobiju na Zapadu.

Predsednik Turske oštro je kritkovao "provokativnu" karikaturu proroka Muhameda objavljenu u satiričnom francuskom magazinu Šarli Ebdo, optuživši nedeljnik za podsticanje mržnje.

- To je magazin poznat po provokativnim publikacijama o muslimanima, hrišćanima, o celom svetu... to se ne zove sloboda, to se zove sejati teror i gaziti slobodu drugih - rekao je Erdogan u Ankari.

Što je niste zaustavili?

Erdogan je kritikovao Francusku zato što je dozvolila Hajat Bumedin, supruzi jednog od napadača, da putuje u Tursku nekoliko dana pre napada. Veruje se da je ona sada u Siriji.

"Oni govore o ljudima koji prolaze kroz Tursku, ali prvo moraju da nauče da proveravaju pasoše kada ti ljudi napuštaju zemlju", rekao je Erdogan.

- Ne može postojati sloboda bez granica - rekao je on u govoru.

Erdogan je rekao da se odluka da Šarli ebdo štampa u milion primeraka nema ništa sa slobodom izražavanja, već predstavlja "terorisanje slobode drugih".

- Uprkos svim našim naporima da to sprečimo, oživela je teza sukoba civilizacija - rekao je on.

Na naslovnoj stranici francuskog nedeljnika u sredu, u prvom broju posle napada u kojem je desetkovana redakcija lista, nalazi se crtež Muhameda s suzama u očima kako pod natpisom "sve je oprošteno" drži tablu na kojoj piše "Ja sam Šarli".

To je slogan miliona demonstranata koji su u Francuskoj i širom sveta osudili napade islamskih ekstremista u kojima je ubijeno 17 ljudi. Ta karikatura izazvala je gnev u muslimanskim zemljama.

Tursko pravosuđe otvorilo je istragu posle objavljivanja te kontroverzne karikature u turskom opozicionom dnevniku Džumhurijet, i naredilo blokiranje turskih internet sajtova koji su preneli tu karikaturu.

Turski premijer Ahmet Davutoglu, koji je u nedelju, s francuskim predsednikom i stranim državnicima bio na skupu solidarnosti posle napada u Parizu, takođe je juče osudio novu "ozbiljnu provokaciju" Šarli ebdoa i rekao da sloboda štampe ne znači sloboda da se vređa.

POVEZANE VESTI

Petak 16.01.2015. 19:23
Igranka bez prestanka.... čuj - erdogan se našao da brani islam ? Pa što dozvoljava da mu ameri uništavaju islam u komšiluku, kad je već tako "zabrinut" ? Igranka bez prestanka.... Dok se pravi i iskreni muslimani stide - i francuskog (ali i svetskog) licemerstva i "jenki džihadista" koji su podmetnuti da oblate Islam što je moguće više... P.s. treba li podsetiti ovog "vernika" da je upravo on potomak onih islamista koji su otimali hrišćansku decu i "preobraćivali" ih u "turske" elitne vojnike ? Između ostalog...?? TO nit' je Islam nit ima veze sa Kuranom...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online