Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.01.2015.
16:42
Beta A

Avet džihadističke pretnje se nadvila nad Evropom

Krvavi napad na pariski list Šarli Ebdo potvrdio je najgore strahove da se pretnje džihadista ostvare u srcu Evrope, posebno u zapadno evropskoj Francuskoj koja je u ratu sa ekstremista iz Islamske države na Bliskom istoku.

Beta/AP/T. C.
Francuska je posebno izložena zbog učešća u ratu protiv ISIS-a
 

Džihadisti će ubistva novinara satiričnog lista, čije su karikature povredile muslimanski svet, iskoristiti kao propagandu za regrutovanje novih boraca, ocenili su stručnjaci.

"Napad je sproveden kako bi šokirao međunarodnu javnost. Ta ´spektakularna egzekucija´ ima za cilj da pokaže uticaj džihadističkog pokreta u Evropi", izjavila je Lina Hatib, direktorka centra Karnegi na Blikom istoku.

Premda još niko preuzeo odgovornost, napad sa 12 ubijenih ljudi, potvrduje strepnje o napadu na zapadne zemlje od kada raste uticaj Islamske države u Siriji i Iraku.

Obaveštajne službe zapadnih zemalja upozorile su ranije da postoje pretnje da nekoliko hiljada džihadista iz Islamske države po povratku u svoje matične zemlje u Evropi, krenu u napade.

Francuska je posebno izložena jer učestvuje u bombardovanju položaja islamista u Siriji i Iraku u okviru međunarodne koalicije predvođene SAD.

Islamska država kao i Al Kaida na arapskom poluostrvu (Akpa) pozvale su u nekoliko navrata svoje pristalice da napadaju Francusku.

Portparol Islamske države Abu Muhamed el Adnani pozvao je pristalice u septembru da ubijaju "nevernike" u Francuskoj, dok je jedan časopis Akpe stavio na spisak za odstrel glavnog i odgovornog urednika Šarli Ebdoa Stefana Šarbonijea, zvanog Šarb, koji je juče ubijen.

Satirični nedeljnik već je ranije bio predmet pretnji islamista posle objavljivanja karikatura o muslimanskom proroku Muhamedu, ali su do sada takve pretnje bile samo izgovor za privlačenje pažnje, smatra Lina Hatib.

"Cilj jučerašnjeg napada predstavlja poruku francuskoj državi, koja je deo međunarodne koalicije, da nije ´neranjiva´zemlja. Napadači su namerno izabrali centralni deo Pariza, što je veoma simbolično", dodala je ona.

Bez obzira da li je napad motivisan karikaturama ili željom za osvetom protiv francuske države, napad će delovati kao "katalizator za privlačenje novih pristalista islamizma", ocenio je stručnjak za teroristička pitanja Maks Abrams.

"Islamisti će napad smatrati velikim uspehom. Kada terorističke grupe ostavljaju utisak pobednika, onda lakše pridobijaju nove pristalice. Islamska država i druge džihadističke grupe će smatrati da ovaj podvig treba svakako ponoviti", zaključio je Abrams.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.01.2015. 21:30
Takve stvari se desavaju svaki dan u svetu samo niko ne obraca paznju kad se to desi siromasnim zemljama. To je ona stara od Corbe boli me kuurac za iran i irak dok se oni krkaju ja sam miran.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online