Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 14.12.2014.
22:11
S. Đurić - Vesti A

Prirodno najbogatije zemlje sveta

"Bolje je trgovati slamom, pa zaraditi, nego trgovati zlatom, pa izgubiti", Arapska poslovica.

U svetu su sve značajnija prirodna bogatstva kojima raspolaže pojedina država. Među najvrednijim resursima i dalje su nafta i zemni gas, ali na ceni su i zlato, dijamanti, uran. Sve zavisi od količina i mogućnosti njihovog transporta. U nekim slučajevima, drvni potencijali mogu vinuti neku državu vrlo visoko jer su ukupno vredniji od mnogo manjih nalazišta zlata.

Zanimljivo je da među ovim prirodno bogatim državama nema nijedne afričke, ali ni evropske države, izuzev Rusije, kojoj se većina rezervi nalazi u azijskim predelima. Izraz "resursno prokletstvo" je prvi upotrebio Ričard M. Auti sa Lankasterskog univerziteta 1993. godine. On tvrdi da se prirodno bogate zemlje razvijaju sporije nego države koje su prinuđene da razvoj zasnivaju na radu i pameti.

1. RUSIJA:Vladar sirovina

Beta/AP/S. C.

Rusija je najbogatija zemlja sveta u smislu prirodnih resursa, s vrednošću procenjenom na 75,7 triliona dolara. Prirodni resursi Rusije su povoljni za razvoj industrije. Ima ogromna ležišta kamenog i mrkog uglja, gvozdene rude, nafte, prirodnog gasa. Zatim, bogata je obojenim metalima kao što su bakar, olovo, cink, boksit, volfram, kao i sirovine potrebne za hemijsku industriju. Prva je u svetu po zalihama zemnog plina i drvnih rezervi, druga po ugljeniku i treća po zlatu, a i količine pronađene nafte među najvećima su na planeti. Naftne rezerve mogle bi da budu još mnogo veće ako se ostvare planovi Moskve o rudarenju ispod Arktičkog okeana čiji se led ubrzano topi poslednjih godina. Velikim se smatraju i sibirska nalazišta retkih minerala.

2. SAD:Rezerve za 100 godina

Reuters/A.C.

Čak 31 odsto dokazanih planetarnih rezervi ugljenika nalazi se na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, a prirodni resursi su procenjeni na 25 triliona američkih dolara. Sjedinjene Američke Države ulaze i u svetski top pet po zalihama bakra, zlata i zemnog plina.

Predsednik Barak Obama nazvao je Ameriku "Saudijskom Arabijom za prirodni gas", rekavši da imaju dovoljne rezerve za narednih 100 godina i najavio da će njegova administracija omogućiti iznajmljivanje 15 miliona hektara u Meksičkom zalivu za traganje za naftom i gasom. Pre nekoliko godina Britiš petroleum pronašao je u Meksičkom zalivu, 250 milja od obale Teksasa, nalazište sirove nafte i prirodnog gasa koje se procenjuje na pet milijardi barela.

3. SAUDIJSKA ARABIJA: Bogata crnim zlatom

AP

Kraljevina dinastije Saud raspolaže s gotovo 20 odsto svetskih zaliha nafte, ali i petim najvećim rezervama zemnog gasa. Ono što Saudijsku Arabiju čini veoma važnom u međunarodnim odnosima je svakako nafta. Zemlja ima najveće dokazane rezerve nafte na svetu, a proizvodi više od 10 miliona barela dnevno. Ima oko 300 nalazišta nafte, koja je danas dostupnija na svetskom tržištu nego što je to bio slučaj u vremenima hladnog rata. Zahvaljujući nafti imala je poseban status u Vašingtonu. Dobri odnosi dve zemlje potiču još iz 40-ih godina 20. veka. Ruzveltova diplomatija je uspešno uspela da izgura britanski uticaj iz mlade arapske naftne velesile.

4. KANADA:Dva miliona jezera

Reuters/M.B.

Kanada je bogata prirodnim resursima, naročito rudama, šumama, velikim količinama pitke vode i vrlo plodnim tlom. Ova zemlja ima velike potencijale u drvnoj industriji, druge na svetu rezerve urana koji se koristi za rad nuklearnih reaktora, a uz to je i jedan od vodećih svetskih dobavljača fosfata. U Kanadi se nalaze velike zalihe vode, kroz njene reke protiče skoro devet odsto obnovljivih vodotokova u svetu, u njoj se nalazi četvrtina ritova na Zemlji, a treća je po broju glečera u svetu. U Kanadi se nalazi više od dva miliona jezera. Bogata je i naftom.

5. IRAN:Rat za naftna polja

Beta/AP/M. A.

Na svojoj teritoriji Islamska Republika Iran ima oko desetinu svetskih zaliha nafte, ali zbog sukoba sa SAD, međunarodne izolacije i odbijanja da obustavi svoj program razvoja nuklearnih tehnologija, ta država ima problema s izlaskom na međunarodna tržišta. Brz poljoprivredni rast iz 60-ih i 70-ih godina zaustavljen je islamskom revolucijom i ratom s Irakom. Iran i Irak su oko naftnih polja ratovali od 1980. do 1988. godine. U Persijskom zalivu s Katarom deli Severnu kupolu - Južni Pars, najveće svetsko nalazište zemnog gasa. Ima još rude gvožđa, bakra, olova i cinka, boksit, so, ugalj.

6. KINA: Gospodari sijalica

AP

Prema bogatstvu rudnih resursa, Kina se sa 12 posto svetskih resursa rude nalazi na trećem mestu u svetu. Po rezervama rude, više od polovine rudnih nalazišta u Kini zauzimaju prva tri mesta u svetu. Po zalihama uglja, Kina se nalazi na prvom mestu u svetu jer ima zalihe od bilion tona uglja. Do kraja 1998. godine u Kini je bilo otkriveno 509 nalazišta nafte i 163 nalazišta prirodnog gasa. Zalihe antimona čine 40 posto svetskih zaliha, a rezerve volframa su četiri puta veće od svetskih zaliha. Volfram ima najvišu tačku topljenja i drugu najvišu tačku ključanja od svih metala i koristi se za žarne niti sijalica.

7. BRAZIL: Pustošenje šuma

Reuters/N.D.

Brazil ima velika prirodna bogatstva, najviše zbog Amazona. Osim velikih drvnih potencijala koji se nemilice troše pustošenjem prašume, ova zemlja se u vrhu nalazi zbog zlata, urana i rude gvožđa s kojom učestvuje u svetskom prometu sa 17 odsto. Po MMF-u i Svetskoj banci, Brazil ima devetu po veličini privredu na svetu po kupovnoj moći. Najvažnije grane brazilske industrije su: automobilska, petrohemijska, proizvodnja čelika, kompjuterska, avio i druge industrije.

8. AUSTRALIJA: Rudnik zlata

proospectinggold.blogspot.com

Australija je kontinent znatne primarne proizvodnje. Proizvodnja hrane, žita, mesa i vune su osnova nacionalne ekonomije. Više od 25 odsto svetske proizvodnje vune je u Austaliji. Sem poljoprivrede, industrija je bila stalan i znatan faktor razvoja kontinenta. Šume pokrivaju 14 procenata Australije. Rasprostranjene su šume eukaliptusa koje se koriste za proizvodnju papira i nameštaja. Razvijeno je ribarstvo i ribarska industrija. Nalazišta zlata izazvala su zlatnu groznicu tokom 19. veka. Skoro 11 odsto svetske proizvodnje zlata pripada Australiji.

9. IRAK: Fosfatne stene

Rojters

Kao najveću iračku privrednu vrednost iz prirodnih resursa ova analiza navodi 115 milijardi barela nafte. To je devet odsto svetskih zaliha, ali veliki deo njih nije dostupan za eksploataciju jer se nalaze u kurdskim područjima koja su u napetim odnosima s centralnom vlasti u Bagdadu. Jedna od potencijalnih grana iračke rudne industrije u budućnosti mogle bi da budu fosfatne stene koje se koriste za proizvodnju fosfatnih đubriva.

10. VENECUELA: Orhideje i dijamanti

Beta/AP/L.P.

Venecuela se nalazi među 10 vodećih vlasnika gvožđa, zemnog gasa i nafte. Venecuela ima rezerve nafte koje čine 18 odsto raspoloživih količina tog energenta u svetu. Privredom dominira industrija nafte s jednom trećinom BDP-a i 80 odsto izvoznih prihoda. Venecuela je bogata zlatom i dijamantima, a ima najveći broj vrsta orhideja na svetu, čak 20.000. Najveći problemi ekonomije su zavisnost od cena nafte na svetskom tržištu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.12.2014. 22:34
Србија је природно најбогатија земља на свету са изда..јницима.Циганин брани циганина,бошњак брани бошњака,уст.аша брани уста..шу,ши..птар брани шип..тара а Србин убива Србина.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online