Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Subota 22.11.2014.
20:42
Blic A

"Srpski husari" zovu dobrovoljce u Novorusiju

Organizacija "Patronat srpskog husarskog puka" oglasila se na Jutjubu videom u kojem pozivaju Srbe da se pridruže borbama u Ukrajini.

"Srbin Ivan" traži dobrovoljce za rat u Donjecku i Lugansku
 

Obučen u maskirnu uniformu s nepoznatim simobilma na rukavima, u snimku okačenom na Jutjubu, pojavljuje se nepoznati borac koji najavljuje osnivanje nove paravojne jedinice sa srpskim dobrovoljcima u Ukrajini.

"Rode moj, na današnji dan, 21. novembra, u svetlu velikog pravoslavnog praznika Aranđelovdana, dana svetog Arhangela Mihaila, obaveštavam vas o početku mobilizacije i popunjavanja nove srpske dobrovoljačke jedinice, koja će na operativnom nivou imati dva eskadrona, od kojih će jedan biti operativan na teritoriji DNR-a, dok će drugi biti na teritoriji LNR-a i koji će biti u punom raspolaganju oružanim snagama Novorusije", kaže muškarac kojeg na društvenim mrežama Rusi predstavljaju kao "Srbina Ivana".

Prema njegovim rečima, za selekciju i organizaciju dobrovoljaca, logističke potrebe, obuku i doktrinu novoosnovane jedinice brinuće se koordinaciono telo pod nazivom Patronat, sa sedištem u Moskvi.

"Jedinica će nositi naziv Srpski husarski puk, po uzoru na istoimenu jedinicu osnovanu od strane ruskog imperatora Petra Velikog, kada je srpskom majoru Ivanu Albanezu dodeljen zadatak da osnuje prve srpske husare, koji će braniti granice ruske imperije. Činjenica koja nas je inspirisala da osnujemo jedinicu srpske husarije je da je ona osnovana da bi branila teritorije današnje Novorusije", kaže "Srbin Ivan".

Borac "Srpskog husarskog puka" kaže da su novi husari dobili i novu namenu.


"U većini slučajeva, husarija danas vrši ulogu izviđačko-diverzantske jedinice, moderne konjice, odnosno oklopno-mehanizovanih brigada i artiljerije. Prateći ove primere, i za SHP je planirano da preuzme istu rolu, ali trenutno ćemo da se usaglasimo s potrebama narodnih republika", kaže on.

POVEZANE VESTI

Subota 22.11.2014. 20:55
Husari i jesu srbski gerilski ratnici koji su bili rasporedjeni na granici Austro-Ugarske prema Turcima, gde zalaze duboko u zaledje neprijatelja. Poljaci valjda ocarani podvizima istih KRADU naziv i dodaju nekakva krila svojim konjanicima, kako bih se plasili radi krila, a ne radi hraborsti. U madjarskim bajkama i dalje Husari predstavljaju one kojih se deca boje, veliki i snazni, brkati i neustrasivi. Janjiicare stvorise Turci kao elitni deo vojske da se ratuje za njihove potrebe.Koliko hajduka, uskoka, sokola dade majka....... Oce li Vozd da spoji i jedne i druge za interese Slavena?
Subota 22.11.2014. 20:57
Sve je to ok,i treba da se pomogne bracama .Ali vest o tome da ih placaju po 2000 dolara nedeljno, nikako mi ne ulazi u glavu.
Subota 22.11.2014. 21:05
Ako su vec resili da "daju" mlade zivote za takozvanu okupiranu teritoriju Ukrajne D i L - bolje bi im bilo kada se organizuju ( na teritoriji Srbije "postoji" jedna takozvana ) da povrate (takozvanu) K i M
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online