Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 18.11.2014.
16:27
Beta A

Putin i Porošenko zajedno u Češkoj?

Predsednik Češke Miloš Zeman pozvao je u Prag i Terezin na forum o holokaustu predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i šefove država pobednica u Drugom svetskom ratu, ali i predsednika Ukrajine Petra Porošenka.

Uskoro i novi susret U Češkoj: Vladimir Putin i Petro Porošenko
 

"Predsednik je pozvao zvaničnike svih sila pobednica da dođu 27. januara kada obeležavamo 70. godišnjicu oslobođenja logora Aušvic i sećamo se žrtava holokausta", saopštio je u utorak Zemanov portparol Jirži Ovčacek i apelovao da se na tu pozivnicu Putinu ne gleda u kontekstu dnevno-političkih zbivanja.

Protesti protiv češkog predsednika Zemana u Pragu, ali i u Brnu, bacili su senku na obeležavanje 25. godišnjice "plišane revolucije u Čehoslovačkoj.

Forum o holokaustu u nekadašnjem nacističkom logoru Terezin kraj Praga i u praškom zamku Hradčani organizuju zajedno Evropski jevrejski kongres i Evropski parlament 26. i 27. januara.

Crveni karton za Zemana

Jedan od glavnih razloga zašto su hiljade Čeha izviždale svog predsednika, pokazale mu crveni karton za faulove kao u fudbalu i čak ga gađali raznim predmetima i jajima, skandirajući "Nismo ruska kolonija", jeste Zemanov proruski stav o krizi u Ukrajini i ignorisanje ljudskih prava u spoljnoj politici zarad poslovnih interesa češke privrede.

 

Ravnopravno uključivanje Češke u zvanično obeležavanje godišnjice dogovoreno je kada je Poljska, na čijoj okupiranoj teritoriji su Hitlerovi nacisti podigli kompleks logora Aušvic Birkenau, odlučila da na 70. godišnjicu ne zove kao do sada šefove država i vlada već samo preživele logoraše.

"Poljske kolege to sada organizuju drugačije. Uvek je to bilo političko okupljanje, recimo pre 10 godina se u Aušvicu okupilo 45 šefova država i vlada. Ove godine Poljaci žele da to urade drugačije jer je to poslednja mogućnost da se sretnu preživeli", kazao je za onlajn izdanje Mlade fronte Dnes sekretar češke Federacije jevrejskih zajednica Tomaš Kraus.

Pozivnica za 45 država

Ukupno su pozivnice za obeležavanje 70. godišnjice oslobađanja Aušvica i Dana sećanja na žrtve holokausta u Češkoj, ali i Nemačkoj i SAD, otišle predstavnicima 45 država, dodao je sekretar češke Federacije jevrejskih zajednica.

Izmeštanjem političara iz Aušvica u Prag i Terezin Poljska takođe izbegava neprijatnosti oko pozivnice Putinu, pošto ne bi mogla i uprkos zategnutim odnosima Varšave i Moskve da izbegne da ga pozove, budući da je Aušvic 27. januara 1945. godine oslobodila Crvena armija.

Takođe sovjetski vojni zarobljenici činili su treću najbrojniju grupu među najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja koje su nemački nacisti pobili u toj fabrici smrti tokom Drugog svetskog rata.

"Na 70. godišnjicu pozvani su u Prag i Terezin šefovi 10 država, među njima i predsednik Ukrajine Petro Porošenko", kazao je Kraus.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.11.2014. 16:30
Parada apsurda i licemerja, Porosenko, ciji vojnici sa nacistickim insignijama SS-a i kukastim krstovima, ponavljaju nacisticke zlocine nad civilima iz 2 svetskog rata prema etnickim Rusima u Ukraini, pozvan je da ucestvuje na jednom ovakvom skupu?
Utorak 18.11.2014. 18:04
Putko -car ide samo tamo gde su pobednici.Ove poražene ne ferma-ili na sastanku s njima zaspi od dosade ili jednostavno ode svojoj kući da ne sluša babe blebetuše.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online