Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
38
Nedelja 05.10.2014.
08:24
Beta A

SAD: Obustaviti prljavi biznis Južni tok

U Evropskoj uniji je sve vidljivija podela na zemlje članice i velike kompanije koje su za to da se krene u izgradnju gasovoda Južni tok i vlade EU naročito na severu Evrope koje se, uz Ukrajinu, tome protive, a zvanični Vašington se sad jasno oglasio pozivom da se "prekinu sklopljeni prljavi poslovi" za Južni tok.

Prekinuti prljave poslove koji povećavaju zavisnost zemalja od jednog izvora energije: Viktorija Nuland
 

Neki zapadnoevropski mediji su u tom stavu Vašingtona, koji je iznela pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu Viktorija Nuland, prepoznali zahtev da članice EU stave van snage ugovore koji su s Rusijom sklopljeni za izgradnju Južnog toka.

Jer, kako je Viktorija Nuland, koja je u julu u Beogradu razgovarala i sa srpskim zvaničnicima, stavila do znanja, "ja tražim od njih da prekinu prljave poslove koji povećavaju zavisnosnost tih zemalja od jednog izvora snabdevanja energijom, uprkos tome što se oni zvanično zalažu za politiku raznih dotoka energije".

Visoka zvaničnica Stejt departmenta je posebno "udarila po mađarskom premijeru Orbanu", kako su ocenili mađarski i još neki mediji u EU, budući da se Budimpešta zalaže za izgradnju Južnog toka, prekid sankcija Rusiji, ruskim kreditom će graditi nuklearnu elektranu, a Mađarska je prestala i da preko svojih gasovoda dobijeni ruski gas preusmerava Ukrajini.

Unutar Evropske unije je pitanje izgradnje Južnog toka poprimilo razmere strategijskog političkog pitanja, jer neke članice EU i neki zvaničnici Evropske komisije naglašavaju da je to neposredno povezano s raspletom ukrajinske krize i sveukupnim odnosima s Rusijom.

Izabrani novi evropski komesar za energetiku Migel Arijas Kanjete je pre par dana rekao da se apsolutna prednost mora dati hitnoj izgradnji Južnog koridora, gasovodima kojima će gas iz Kaspijskog basena i sa Srednjeg istoka dolaziti do Italije, a da se mora zaustaviti izgradnjuJužnog toka s ruskim gasom.

Kanjete je doduše rekao da bi Južni tok bio važan dodatni izvor snabdevanja energijom, ali je ocenio da je "jasno da to nije moguće, jer se taj projekat mora usaglasiti s propisima EU".

Dosadašnji komesar za energetiku Ginter Etinger, koji je ranije upozorio da se izgradnja Južnog toka mora vezati za ruske ustupke u rešavanju ukrajinske krize, je objasnio da je u pitanju i to da se ne dozvoli da izgradnjom Južnog toka ruska kompanija Gazprom dobijepreveliki uticaj i položaj na tržištu EU.

Viktorija Nuland je, u izlaganju u vašingtonskom Centru za evropske političke analize, jako zamerila onim srednjeevropskim zemljama i vođama koji " izvlače korist od članstva u EU i NATO", dok se "regionom kao rak širi pošast nazadovanja demokratije i korupcije",a "Srednja Evropa je ponovo na braniku bitke za odbranu naše bezbednosti i naših vrednosti".

Američka visoka funkcionerika je upozorila da su nazadovanje demokratije i korupcija unutrašnja pretnja zapadnom poretku, dok su dve glavne spoljne pretnje s kojima su suočeni SAD i Zapad "agresija Rusije u Ukrajini…i Islamska država Iraka i Levanta".

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.10.2014. 08:33
E pa toliko o onima koji pricaju "svi beze od Rusije".
Nedelja 05.10.2014. 08:59
Fukara otvori Usta da ti Putin svrsi!!
Nedelja 05.10.2014. 08:59
Svetski mediji izvestili su 29. septembra 2014. o „Kaspijskom samitu“ na kojem su učestvovali šefovi pet prikaspijskih država: Rusije, Irana, Kazahstana, Turkmenije i Azerbejdžana. Učesnici tog samita usaglasili su političko saopštenje kojim su prvi put jednoglasno utvrđeni sporazumi o statusu Kaspijskog mora.Vladimir Putin prokomentarisao je taj događaj ovako: „Najvažnije je da smo usaglasili političku izjavu u kojoj su prvi put utvrđeni osnovni principi petostrane saradnje na Kaspijskom moru. Postignuti sporazumi odgovaraju dugoročnim interesima svih strana“.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online