Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 09.09.2014.
03:32
Vesti A

Optuženi pedofil župnik u Bosni

Slučaj bivšeg katoličkog sveštenika Mate Križanca koji se nedavno pojavio u novinama po čudnoj odluci kardinala Vinka Puljića da mu se odobri dužnost u Bosni iako je u Melburnu izbačen iz službe, zbog seksualnog zlostavljanja dece, otvara niz novih pitanja.

Foto. Ilustracija 
 






Na neka od njih ovog vikenda ukazuje i melburnski "Sandej Ejdž" koji primećuje da je Križancu omogućeno da nesmetano nastavi dužnost u Bosni i pored upozorenja koje je tamošnjim crkvenim vlastima o njemu navodno na vreme poslao melburnski nadbiskup Denis Hart.


U junu prošle godine, sveštenik Mate Križanac poslat je na "administrativni odmor", ali mu je u međuvremenu dodeljena župa u Bosni, što je dodatno podstaklo sumnje u odlučnost Katoličke crkve da se obračuna sa sveštenicima koji su počinili seksualno nasilje, kao i da, istovremeno, prestane sa praksom zaštite odgovornih.
Sveštenik Križanac službovao je više od deset godina u katoličkoj crkvi Sveti Nikola u melburnskom Klifton Hilu. U junu prošle godine kardinal Denis Hart trajno mu je oduzeo prava na obavljanje svešteničke dužnosti. Odluka je usledila nakon 12-mesečne istrage i tvrdnji da je sredinom 1980-ih godina seksualno napastvovao devojčicu u Adelejdu.

Pismo nadbiskupa

Prošle godine nadbiskup Melburna Denis Hart poslao je i pismo vernicima u Hrvatskom katoličkom centru u kojem je naveo kako će se Križanac nakon ishoda istrage vratiti u Bosnu, a rekao je i to kako je dosta komunicirao s kardinalom Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom u Sarajevu te da ga je u potpunosti obavestio o procesu istrage i nalazima.


Međutim, i pored toga, kako piše "Sandej Ejdž", Križanac je po dolasku u Bosnu stupio na svešteničku dužnost. Odobrenje je dobio od nadležnog nadbiskupa iz Sarajeva, koji je time ignorisao optužujuće nalaze do kojih je došla nezavisna komisija, koju je predvodio barister Piter O' Kolagan.


Nestao bez traga

Manje od mesec dana pošto mu je određen trajni "administrativni odmor" u Melburnu, Mate Križanac je držao misu zajedno sa bosanskim sveštenikom višeg crkvenog ranga, te lokalnim biskupom u Melburnu i lokalnim hrvatskim vojnim sveštenikom.


Po povratku u Bosnu, 60-godišnji Križanac nesmetano je obavljao dužnost, sve dok mediji u Hrvatskoj prošlog meseca nisu preneli pisanje "Ejdža" o njegovim seksualnim prekršajima u Australiji.


- Dok se ista priča pojavila u Bosni, Križanac je već nestao - rekao je neimenovani izvor "Sandej Ejdž" blizak Križancu.


- Bosanska TV je izvestila da je Kneževiću posle članaka u novinama oduzeta župa u Bosni.


Trenutno mesto boravka Mate Križanca nije poznato. Predstavnik za štampu Katoličke nadbiskupije za Melburn, potvrdio je da je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski u Sarajevu, sada odgovoran za postupke bivšeg sveštenika Križanca.

U Australiji od 1983.

Mato Križanac rođen je 1954. u mestu Donja Vast, župa Uzdol, Rama-Prozor. Osmogodišnje obrazovanje završio je u Uzdolu, a 1969. upisao se u Klasičnu gimnaziju u Rijeci. Maturirao je 1973. Za sveštenika Vrhbosanske nadbiskupije postavljen je 1981. Nepune dve godine bio je kapelan u Sarajevu, a posle toga proveo je tri meseca u Novom Travniku. Polovinom maja 1983. stigao je među hrvatske iseljenike u Adelejdu, a godinu i po dana kasnije prelazi u Melburn.


- Kardinal Hart je krajnje ozbiljan oko tog pitanja i reagovao je odmah kada je saznao za optužbe i oduzeo sve nadležnosti ocu Križancu i odredio mu administrativno odsustvo, a o svemu je obaveštena i crkvena hijerarhija, kako bi se zaštitila sva deca - rekao je predstavnik Katoličke crkve.


- Kada mu je saopštena odluka, otac Križanac je odlučio da se vrati u Bosnu. Imao sam više prepiski sa kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom vrhbosanskim u Sarajevu, kako bismo osigurali da bude potpuno obavešten o optužbama, procesu i rezultatu istrage - navodi u pismu kardinal Hart.


Bez krivične prijave

"Sandej Ejdž" je došao da saznanja da se optužbe odnose na seksualno napastvovanje kćerke jednog hrvatskog volontera pri crkvi u Adelejdu, a da se sve dešavalo sredinom 1980-ih godina.


- Kada je Križanac zamenjen, tetka žrtve je obavestila novog sveštenika, ali on nije uradio ništa - rekao je sagovornik blizak Križancu. - Na kraju, kada su u javnosti počeli da se pojavljuju drugi slučajevi napastvovanja dece, tetka je konačno uspela da ubedi žrtvu da prijavi napastvovanje.


Tek u aprilu 2013, crkva je slučaj prijavila policiji Južne Australije, a mesec dana pošto je sveštenika Križanca uputila na "administrativni odmor", do završetka nezavisne istrage.


Protiv Mate Križanca nije podneta krivična prijava, jer njegova navodna žrtva nije želela da pomogne policiji u istrazi. Žrtvi iz Adelejda odobrena je znatno veća odštetna suma. Melburnska nadbiskupija tvrdi da odšteta ne sadrži klauzulu o tajnosti.


Inače, Križanac je poznat i po još jednom sporu. Osumnjičen je i za nezakonito prisvajanje crkvenih fondova, prikupljenih na tasu tokom mise, dok je bio sveštenik u Melburnu u periodu dužem od 25 godina. Zbog spora sa još jednim sveštenikom u vezi pojedinih donacija, bilo mu je zabranjeno da drži misu. Kako je naveo "Ejdž", Križanac je platio nekretninu 465.000 dolara u Fokneru i iznajmljivao je za 380 dolara nedeljno.


Početkom 90-ih godina, na aerodromu u Australiji uhvaćen je s torbom u kojoj je bilo nekoliko stotina hiljada dolara, a novac je navodno poneo u ratom razorenu Bosnu. Novac nije prošao carinu, a i iz banke je bio podignut u ime hrvatske zajednice u Australiji, preneo je "Ejdž".


S druge strane, prijatelj sveštenika Križanca, Anton Vučić iz Melburna za sve optužuje crkvu i tvrdi kako je Križanac "žrtva crkvene hijerarhije, koja se čisti pred Kraljevsku komisiju, koja već radi na pitanjima zlostavljane dece od strane crkve".
Anton Vučić tvrdi da je crkva zaista platila žrtvi da ćuti, kao i to da je Križancu uskraćeno njegovo pravo na odbranu. Križanac još nije dao nikakvu izjavu za medije.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.09.2014. 04:18
Jos jedan dokaz da je Vatikan najvece zlo.
Utorak 09.09.2014. 07:14
Sada moze da j..e Izetbegovica.
Utorak 09.09.2014. 08:29
zatvoriti i spaliti vatikan je jedino resenje za mir u svijetu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online