Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.08.2014.
03:33
Vesti A

Opasan let iznad ratnih zona

Kuda ćemo sada da letimo? Ovo je ozbiljno pitanje za Australijance koji putuju u Evropu, pošto se i koridor preko Ukrajine odnosno Rusije pokazao kao opasan, nakon obaranja malezijskog aviona. Da o koridoru iznad Sirije i Iraka i ne govorimo. Pojedini avioprevoznici već su skrenuli južnije, čime je inače dugo putovanje produženo za još 45 minuta.

Foto: Ilustracija
 

Zahtevima da se odstupi od uobičajenih zona letenja pridružio se i Sindikat transportnih radnika Australije (TNjU), koji traži od Abotove vlade da preinači rute aviona Kvantasa, ali i drugih letelica iz Australije, kako bi se izbegla mesta sukoba.
 

Bezbedne visine

Kvantas navodi da je visina na kojoj njegovi avioni lete iznad Iraka između 38.000 i 41.000 stopa. Kapetan Tobiano ističe da oni dobijaju redovne informacije o bezbednosti.
- Nema ništa što bi upućivalo na rizik za komercijalne avione ako lete na toj visini na kojoj mi letimo iznad Iraka.

Prema rečima njihovog nacionalnog sekretara Tonija Šeldona, putnici imaju pravo da znaju ako njihov avion leti iznad ratnih zona.


- Avioprevoznicima je ostavljeno da donesu odluku bacanjem kocke. Mnogi ljudi već su izgubili živote zato što su oni pretpostavili rizik troškovima. I to je činjenica zbog koje se može dogoditi da još više Australijanaca pogine - kazao je Šeldon.


Kvantas inače na putu između Dubaija i Londona dva puta dnevno leto iznad Iraka. Drugi komercijalni avioprevoznici, uključujući Etihad i Britiš Ervejz i dalje lete preko Iraka.


Šeldon navodi da Federalna vlada ima ovlašćenja da donese zakon koji bi od australijskih prevoznika zahtevao da izbegavaju zaraćena područja kao što je Irak.

.

Međutim, šef pilota Kvantasa, kapetan Dik Tobiano brani ponašanje aviokompanije.
- Nikada ne bismo leteli iznad nekog područja, ukoliko nije bezbedno. Eto zašto mi više ne letimo iznad Sirije ili Ukrajine. Kvantasu je bezbednost uvek najvažnija.


Emirati su, međutim, već objavili nameru da prestanu da lete preko Iraka, vodeći računa o pretnji od raketnog napada. Šeldon veruje da bi morao da postoji zakon koji bi sprečavao letove iznad zaraćenih zona. U subotu, Kvantas je saopštio da će zaobilaziti teritoriju Iraka.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.08.2014. 08:14
Ma dabogda otstali izolirani i da ne mozete izaci iz Australije.To je zasluga vasim saveznicima SAD koji ste uvek podrzavali i ucestvovali sa njima u ratovima,pocevsi od Vijetnama pa do danas...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online