Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.05.2014.
02:33
Vesti A

Kako je Dijana "izbrisala" crnu tačku?

Izgleda da je trebalo čak 16 nedužnih ljudskih žrtava, kako bi nadležni u Viktoriji konačno obezbedili sredstva kako bi se trajno rešio problem najopasnijeg železničkog prelaza u Melburnu. Za rekostrukciju prelaza na Majn roudu u Sent Albansu, na zapadu Melburna, nadležni su izdvojili 200 miliona dolara.

Foto: Ilustracija
 

Kako je potvrdio premijer Viktorije Denis Neptajn radovi na sređivanju železničkog prelaza u Sent Albansu započeće tokom ove godine, a trebalo bi da se završe do 2017.
 

Vrelo političko pitanje

Rešavanje problema oko opasnih prelaza u Viktoriji postalo je vruće političko pitanje, pošto su prošle godine Laburisti najavili da će, eventualnom pobedom na novembarskim izborima, rešiti problem 50 najopasnijih prelaza tokom prvih osam godina vlasti.
- Ovo je još jedan primer koliko je Koaliciona vlada dosledna obećanju da će smanjiti opasne prelaze u Melburnu - istakao je premijer Neptajn.

 

Porodice nastradalih, društvene organizacije i lokalni političari, vršili su neprestane pritiske na nadležne da se konačno reši problem ovog izuzetno opasnog prelaza, ne samo za pešake već i vozače. Prelaz na Mejn roudu u Sent Albansu nalazi se i u neposrednoj blizini srpske pravoslavne ckrve Sveti Đorđe te velikog broja prodavnica, pijace i škola.


Premijer Viktorije podsetio je za "Herald san" da je uklanjanje železničkog prelaza bio njihovo izborno obećanje 2010, te da je to pitanje "od izuzetne važnosti za čitavu zajednicu".


- Tragično je da su od 2006. izgubljena još dva ljudska života, a bilo je 39, srećom, izbegnutih nesreća između pešaka i vozova - rekao je dr Denis Neptajn.


- Uklanjanjem ovog železničkog prelaza odgovorićemo na veliki bezbedonosni rizik za pešake, vozače i korisnike gradskog prevoza, takođe smanjiće se saobraćajne gužbe, a istovremeno obezbediti podsticaj privredi Sent Albansa - dodao je premijer.
 

Pametno planiranje

Preliminarni radovi trebalo bi da započnju tokom narednih šest meseci dok bi veliki radovi započeli početkom 2015. Federalna vlada izdvojila je 151 milion dolara za prelaz u Sent Albansu, a ostatak novca biće izdvojen iz Regionalnog železničkog projekta Viktorije.
- Projekat je zahtevao pametno planiranje i pametno investiranje sredstva, kako bi se uklonili neki od najopasnijih saobraćajnih tačaka u Melburnu. Pošto prelaz u Sent Albansu bude uklonjen 20.000 vozača koji ga svakodnevno koriste više neće morati da čekaju na podizanje rampe na pruzi, koja je ponekad spuštena i po 20 minuta svakog sata - objasnio je ministar saobraćaja Teri Malder.

Međutim, predstavnici lokalne zajednice u Sent Albansu smatraju da je izgubljen veliki broj života pre nego se nešto konkrento preuzelo na rešavanju gorućeg problema u Sent Albansu. Prošle godine održano je više protesta kod stanice u Sent Albansu, među kojima su bili i u organizaciji Dijane Dejanović, majke čiji je sin Kristijan poginuo 2012, kada ga je udario putnički voz. Ona je tada govorila da će biti izgubljeno još života, ukoliko država pod hitno ne preduzme ništa.


Projekat rekonstrukcije prelaza u Sent Albansu, koji će inače biti i najskuplji u istoriji Viktorije, predviđa izgrađu podzemne stanice i izgradnju tunela ispod Mejn rouda. Na mestu sadašnjeg parkinga, pored pruge biće napravljen autobuski terminal, a izgradiće se i pešački most.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Morava spaja braću
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online