Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 31.03.2014.
12:12
jutarnji.hr, blic.rs A

Apokalipsa: Prete nam poplave, bolest, glad...

U do sada najoštrijem upozorenju Ujedinjenih nacija stoji da bi čovečanstvo moglo u budućnosti da se suoči sa poplavama, sušama, talasima vrućine i šumskim požarima, jer se klimatske promene pogoršavaju, prenosi ''Jutarnji list''.

Klimatske promene opasne po život na Zemlji
 

Izveštaj Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC), objavljen u Ikohami, navodi se da se uticaj globalnog otopljavanja već oseća, a uticaj će biti primetniji sa svakim povećavanjem temperature.

Bela kuća shvatila je ovaj izveštaj ozbiljno, i kao poziv na akciju. Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da ne sme više da se čeka, jer bi posledice mogle da budu katastrofalne.


Prema izveštaju UN-a, doći će do problema s nabavkom hrane, zbog smanjenih rodova pšenice, pirinča i kukuruza. Istovremeno, promena klime će pojačati postojeće zdravstvene tegobe, a više će ljudi umirati zbog vrućine, loše ishrane i bolesti.


Stručnjaci UN-a su ocenili kako bi rast temperatura mogao doprineti većem riziku nastanka nasilnih sukoba zbog pogoršanja problema kao što je siromaštvo. U izveštaju se napominje kako će sever Europe biti ugrožen povećanim rizikom od poplava, kako na obalnim delovima, tako i u unutrašnjosti, te talasima vrućine i sušama.

Osim što se i dalje poziva na smanjenje emisija štetnih gasova, poziva se na pomoć ranjivima da se lakše prilagode na "već neizbežne uticaje klimatskih promena".

Dakle, više nije reč o sprečavanju, već o pripremanju na neizbežno. Zadnji je izveštaj IPCC-a objavljen 2007. godine, ali nije uspeo dovesti do sporazuma u Kopenhagenu 2009. godine. Najnoviji izveštaj oslanja se na pređašnje procene o rastu temeprature 0,3-4,8 stepena Celzijusovih u ovom veku, te rastu nivoa mora 26-82 centimetra do 2100. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.03.2014. 13:17
Па нека белосветске плутократе престану да парзитски исисавају све и сваког на овој планети зарад свог богаћења па ће се смањити и загађење, сиромаштво али и спречити многе катаклизме које због халапљивости таквих људи настају.
Ponedeljak 31.03.2014. 17:28
C -C-C-C Ili u prevodu,samo selo Srbina spasava.
Ponedeljak 31.03.2014. 18:47
ma to nas ne vata nego oce malo da smanje natalitet muslimana u aziji a i crnaca vala
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online