Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.02.2014.
03:42
M. Purić - Vesti A

Tolerancija samo prema deci

Dugo očekivani znak da je republikanska većina u američkom Kongresu voljna da učestvuje u menjanju postojećeg imigracionog zakona i time reši status 11 miliona nedokumentovanih imigranata koji žive i rade u Americi konačno je došao krajem prošle nedelje kada je Džon Bejner, predsedavajući u Predstavničkom domu predstavio javnosti takozvane principe njegove Republikanske partije.

Foto: Ilustracija

Na samo jednoj kucanoj strani, Bejner, vodeći glas republikanaca u američkom Kongresu, je pokazao da su republikanci koliko-toliko voljni da menjaju postojeći zakon, ali da će se njihov eventualni predlozi umnogome razlikovati od zakona koji je prošle godine izglasao američki Senat.


Oni priznaju da dosadašnji imigracioni zakon treba menjati, ali ne odjednom i masovno kako je to Senat predložio, već korak po korak. Kao i do sada oni su najviše zainteresovani za još temeljnije obezbeđenje granice sa Meksikom.
 

Opšti uslovi

U dokumentu se kaže da imigranti moraju platiti kazne za ilegalni boravak, porez, naučiti tečno engleski jezik i biti u stanju da izdržavaju sebe i svoje porodice bez traženja bilo kakve pomoći od države.

- Mi moramo biti sigurni da ne postoji apsolutno nikakva tolerancija prema onima koji su prešli ilegalno granicu ili ostali više nego što su im vize dozvoljavale. Suočeni sa konstantnim obrascem gde administracija obe partije selektivno primenjuje nacionalni imigracioni zakon, mi moramo da donesemo reformu koja garantuje da predsednik ne može da jednostrano zaustavi imigraciono izvršenje, kaže se u principima Republikanske partije.


Oni takođe insistiraju na biometrijskom sistemu koji bi pratio sve koji ulaze u zemlju. Za proveru identiteta i sprečavanje prevare koristila bi se savremena tehnologija.
- Moramo implementirati sistem tako da možemo da identifikujemo i pratimo posetioce koji zloupotrebljavaju naše zakone - kaže se u ovom dokumentu.
 

Najspornije državljanstvo

Pomenutim principima republikanci ističu da svi imigranti treba da budu obuhvaćeni zakonom, ali, za one koji su ga već prekršili, i to na bilo koji način, neće biti mogućnosti za dobijanje državljanstva. To je ujedno jedna od najspornijih tačaka njihovih principa i potpuno drugačija od demokrata koji se zalažu da svim imigrantima bude obezbeđen dug put ka dobijanju državljanstva. To isto podržavao je i prošlogodišnji zakon koji je izglasao Senat i Barak Obama, predsednik Amerike.

Sledeći princip na kome insistiraju jeste elektronska verifikacija svakog imigranta na radnom mestu. U delu koji se odnosi na reformu legalne imigracije kaže se da je američki imigracioni sistem veoma dugo podržavao porodične veze i čistu sreću, nauštrb imigracije zasnovane na zaposlenju što je u suprotnosti sa stavovima skoro svake druge razvijene zemlje.


Najveća tolerancija je pokazana prema deci koju su roditelji doveli u Ameriku kao male. - Deca ne treba da budu kažnjena zbog pogrešaka svojih roditelja. Zato je vreme da se obezbedi mogućnost za njihov legalan boravak i državljanstvo jer oni nemaju drugi dom od ovog ovde.

Prednost mladim i školovanim

Svake godine hiljade stranaca dobijaju diplome na američkim koledžima, posebno u visoko obrazovanim oblastima. Mnogi od njih žele da iskoriste svoje znanje u američkoj industriji što bi povećalo američki ekonomski rast i da kreiraju poslove za Amerikance.


- Zbog nedostatka viza mi smo ih izvozili u druge zemlje. Vize i Zelene karte treba da odražavaju potrebu poslodavaca i njihovu želju za ovim izuzetnim pojedincima koji mogu da pomognu rastu naše privrede - kažu republikanci.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online