Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 12.01.2014.
16:03
B92 A

Nov surov način vaspitanja dece

Možete li da zamislite da svom detetu uskratite igračke, tepanje, bebeći govor i stalne pohvale? Najnoviji trend u roditeljstvu upravo je način vaspitavanja koji nalaže da se prema deci ophodimo kao prema odraslima. Metoda RIE sve je popularnija, a njeni sledbenici su i neke od poznatih ličnosti.

Pustiš decu da se snalaze i rade kako misle da treba: Kod nas se to zove nevaspitanje
 

Ovaj metod osnovala je 1978. godine Marta Gerber, koja je posmatrala odnose između roditelja i dece i savetovala da odrasli treba da dozvole svojoj deci da rešavaju sopstvene probleme bez uplitanja.

Roditeljski trend koji za cilj ima da poveća nezavisnost i sposobnost budućih odraslih jedinki, već ima mnoge pobornike u svetu slavnih među kojima su Džejmi Li Kurtis, Tobi Megvajer i Penelope Kruz.

Smatra se da površne stvari kao što su igračke i časovi sporta samo odvlače pažnju deci kojoj su zapravo potrebna relaksacija i prirodna stimulacija kako bi se potpuno razvila. Metod nalaže da ukoliko dete plače ne treba ga tešiti, već pustiti da plače koliko želi.

Ovim metodom vaspitanja se pretpostavlja da bebe i deca znaju mnogo više nego što mi mislimo, zbog čega ih treba tretirati s poštovanjem. Glumica Penelope Kruz (39) koja ima dvoje dece sa kolegom Havijerom Bardemom, rekla je za "Vol stri žurnal" da je pobornik ove tehnike. "Deca sve shvataju. Neverovatno su pametna", rekla je.

Glumica Džejmi Li Kurtis čija usvojena deca imaju 17 i 27 godina pohvalila je za "Veniti Fer" svoje iskustvo s ovom metodom: "Ovaj metod vaspitanja vas vraća na osnove i čini nas boljim. Boljim roditeljima, boljim partnerima i boljim ljudima", rekla je.

Ipak, problemi mogu nastati upravo zbog nalaganja da se roditelji ne mešaju u probleme svoje dece. Autorka Anabela Gurtvič govorila je o sopstvenom iskustvu kada je bila na sastanku pobornika ove metode, a jedno starije dete je počelo da gura veliki sto na bebe. U prvom trenutku sve majke vidno uplašene, nepomično su stajale i posmatrale kako će se njihove bebe snaći.

"Konačno sam ustala i rekla ’Da li me zezate?! Pa, ovo je opasno’. Uzela sam svoje dete i izvukla ga iz kruga, što su kasnije i ostale majke uradile", rekla je mama koju je realnost razuverila.

Nedelja 12.01.2014. 16:41
Smatra se da površne stvari kao što su igračke i časovi sporta samo odvlače pažnju deci kojoj su zapravo potrebna relaksacija i prirodna stimulacija kako bi se potpuno razvila. Metod nalaže da ukoliko dete plače ne treba ga tešiti, već pustiti da plače koliko želi...."... Ovaj "metod" napravljen na bolesnom zapadu na ovaj način hoće od djece još od najranijeg doba da napravi bezosjećajne monstrume !!! Ne treba ih zagrliti, ne treba ih poljubiti, utješiti, pohvaliti...???!!! Još će za koju godinu izmisliti i da još na rođenju djecu odvajaju od roditelja jer po ovim kretenima djeci roditelji neće biti ni potrebni.....?! Sve u svemu crno nam se piše i nama i djeci....:-(
Nedelja 12.01.2014. 16:24
idu iz krajnosti u krajnost.
Nedelja 12.01.2014. 16:44
Auh ala smo moderni, pa to ti je... :)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online