Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.11.2013.
09:04
B92 A

Mogu li dijamanti da nahrane sirotinju?

Privreda Zimbabvea je uništena, stanovništvo gladuje. Južnoafrička zemlja želi ponovo da pokrene trgovinu dijamantima, a EU je za to dala zeleno svetlo. Kada je reč o oblasti Marange na istoku Zimbabvea, trgovcima dijamantimauvek zasijaju oči.

Dijamanti iz Zimbabvea u službi diktatora
 

Oblast raspolaže ogromnim rezervama dijamanata - prema nekim ekspertima, najvećim na svetu. Samo u ovoj godini će državno rudarsko društvo ZMDC tamo iskopati 17 miliona karata.

Sada Zimmabve ponovo može da prodaje dragoceno kamenje preko Evrope, u septembru je EU ukinula jednu sankciju protiv ZMDC. Od toga želi da profitira i belgijski Antverpen, gde se nalazi jedno od najvećih mesta za trgovanje dragim kamenjem.

EU je nametnula embargo protiv ZMDC kao posledicu brutalnog obračunavanja snaga bezbednosti sa opozicijom posle predsedničkih izbora 2008. Šefovi diplomatija država članica EU posle pet godinu su ukinuli sankcije - i to uprkos sumnjama izbornih posmatrača Afričke unije i Zajednice za razvoj Južne Afrike (SADC) u ispravnost parlamentarnih izbora u julu ove godine. Iako EU govori o demokratskom deficitu u Zimbabveu, istovremeno dodaje da postoje i mali pomaci, kaže portparol šefa evropske diplomatije Mihael Man.

EU želi da ohrabri Zimbabve da krene u privredne reforme, kako bi i stanovništvo imalo koristi od biznisa sa dijamantima - što do sada nije bio slučaj. Ekonomska situacija u zemlji je loša. Mnogo ljudi gladuje. Oko 2,2 miliona stanovnika Zimbabvea je prinuđeno da koristi međunarodnu pomoć u namirnicama, procenjuje Svetski program za hranu UN.

Borci za ljudska prava kritikuju ukidanje sankcija. Nevladina organizacija "Globalni svedok" u Londonu pretpostavlja da će predsednik Robert Mugabe i njegova vladajuća partija prihodima od dijamanata i dalje finansirati anti-demokratske akcije.

"Na parlamentarnim izborima u julu bilo je naznaka manipulacije. Mnogobrojni građani su držani podalje od glasačkih kutija. Takođe postoje optužbe da je najmanje jedna ćerka-firma ZDMC-a finansijski u to bila upletena", kaže Emili Armisted, stručnjak za Zimbabve iz "Globalnog svedoka".

EU je morala da proveri te optužbe pre nego što je ukinula sankcije protiv ZMDC, kritikuje Armisted. Upravo to su Evropljani i uradili, kaže portparol EU Mihael Man.

"Nije bilo direktnih naznaka da je ZDMC tokom izbornog procesa bio umešan u anti-demokratske akcije ili kršenje ljudskih prava", kaže Man.

EU ne raspolaže informacijama da je novac od dijamanata korišćen za ugnjetavanje stanovništva. "Kada bi to bio slučaj, to bi bio ozbiljan problem."

Uprkos tome, sankcija EU je i te kako pogodila režim. ZMDC je izgubio četvrtinu redovne prodajne cene za sirove dijamante, zato što nije mogao da trguje na berzi dijamanata u evropskom Antverpenu. Umesto toga morao je da ih ponudi u centrima izvan Evrope - Dubaiju ili Mumbaju - a tamo je cena znatno niža.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online