Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.08.2013.
20:13
Beta A

Pankeri protiv ekstremističkih sveštenika: Oni su fašisti!

Pank rokeri Mjanmara neki su od retkih glasnih kritičara budističkih sveštenika koji huškaju na nasilje nad muslimanima. Da su oni pravi kaluđeri, ja bih ćutao, ali nisu! Oni su nacionalisti, fašisti. Niko to ne želi da čuje, ali je istina, rekao je Kjav Kjav, vođa grupe Rebel Rajot, koja u novoj pesmi osuđuje versku netrpeljivost i antimuslimanski pokret poznat kao "969".

Da su oni (budistički sveštenici koji huškaju na nasilje nad muslimanima) pravi kaluđeri, ja bih ćutao, ali nisu! Oni su nacionalisti, fašisti: Kjav Kjav, vođa grupe Rebel Rajot
 

Radikalni kaluđeri su na čelu krvave kampanje protiv muslimana i u pretežno budističkoj zemlji od 60 miliona stanovnika malo je onih koji ih kritikuju.

Za mnoge, biti budista je važan deo nacionalnog identiteta, i kaluđeri, najviše cenjeni pripadnici društva, oslobođeni su od kritika. Ostali su ili u zabludi ili se odlučuju da veruju u priče po kojima muslimasnka manjina predstavlja opasnost za njihovu kulturu i tradiciju.

Majkl Salberg iz američke nevladine organizacije za borbu protiv antisemitizma i svih oblika netrpeljivosti "Anti-Defamation League" (ADL) kaže da je tišina opasna koliko i bande koje ruše džamije i kliču kada se musilmani premalćuju na smrt.

"Nisu tu problem počinitelji", rekao je Salberg, uz osvrt na uslove koji su utrli put holokaustu u Nemačkoj i genocidu u Ruandi. "To su posmatrači".

Posle pola veka vojne diktature, kvazicivilna vlada postavljena pre dve godine uvela je reforme koje su omogućile oslobođenje vođe demokratske opozicije Aung San Su Ći iz kućnog pritvora, smanjile ograničenja mirnog okupljanja, otvorile medije i ukinule cenzuru. Iste slobode dale su prostora sveštenicima poput sve popularnijeg Viratua, harizmatičnog govornika i pristalice "969" koji poziva na bojkot muslimasnkih radnji, zabranu sklapanja brakova između budističkih žena i muslimasnkih muškaraca i upozorava na mogućnost da muslimanska popualcija, koja danas čini četiri odsto stanovništva, jednog dana postane većina zbog visoke stope rađanja.

"Sve što mogu da kažem jeste da bi ljudi trebali da pogledaju učenje Bude i zapitaju se da li je to ono što je želeo da kaže", rekao je He Ngve Soe, 27-ogodišnji frontmen No ju turna, najpopularnije pank grupe u zemlji. On je napisao pesmu "Human Wars" (eng. Ljudski ratovi) kada je nasilje nad muslimanima Rohingja počelo da se preliva iz savezne države Rakhine u druge oblasti zemlje.

"Kad idem u pojedeine gradske oblasti, slušam razgovore o '969', mržnju prema muslimanima.... Ne bi smelo da bude tako".

Predsednik Tein Sein, kojeg je Zapad prihvatio zbog reformi koje je uveo, zabranio je izdanje magazina Tajm na čijim je koricima bio Viratu, predstavljen kao "lice budističkog terora". On je izdao saopštenje u kojem je rekao da podržava "969" i da ekstremističkog sveštenika smatra "sinom gospodara Bude".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online